Sugi Ban je tradiční japonská metoda úpravy dřeva, která je nyní hitem i v Evropě

Tipy a inspirace 01. listopadu 2021 | 15:00 — Mirka Malá
Sugi Ban, také známá jako Yakisugi, je dekorativní a architektonická technika opalování dřeva, která se v Japonsku používá po staletí. Tato tradiční japonská metoda konzervace dřeva zahrnuje zuhelnatění dřeva k vytvoření texturního povrchu, který je krásný na pohled a který při správném provedení nabízí také velmi praktické výhody.
Další 2 fotografie v galerii
Sugi Ban se hodí do exteriéru i interiéru / Shutterstock

Sugi Ban můžete použít na venkovních architektonických prvcích, stejně jako v interiéru na stěnách a nábytku. Estetické kvality Sugi Ban inspirovaly v posledních letech oživený zájem o techniku opalování dřeva, která se stala prominentním trendem v architektuře a interiérovém designu po celém světě.

Proč Sugi Ban

Použití Sugi Ban v tradiční japonské architektuře předchází praxi používání chemikálií k ochraně dřevěných obkladů. Sugi Ban je zcela přírodní proces, který zahrnuje pečlivý výběr panenského dřeva, které je nařezáno na prkna, sušeno na slunci nebo na čerstvém vzduchu, opáleno na povrchu, aby vytvořilo tenkou vrstvu dřevěného uhlí, poté kartáčováno a nakonec konzervováno olejem. Tuto metodu prakticky každý navíc zvládne doma sám.

V posledních letech se Sugi Ban stal tak trendovým, že inspiroval designéry k experimentům s opáleným dřevem překvapivým způsobem. Vznikají tak opálená křesla, světla, komody a další kusy nábytku. A Sugi Ban je dokonce takovým hitem, že lze už sehnat i Sugi Ban tapety nebo dokonce celé hotové panely pro jednoduchou instalaci.

Kde všude můžete Sugi Ban použít

Opálené dřevo lze použít na obklady, oplocení, palubovky a rámy dveří nebo oken. V interiéru jsou oblíbené vnitřní obklady stěn a stropů, židle, stoly, komody a skříňky a samozřejmě různé designové doplňky. Jak už bylo řečeno, díky hotovým panelům lze v interiéru snadno instalovat celé Sugi Ban stěny. A pokud se vrátíme ven, tak Sugi Ban se samozřejmě týká i venkovního zahradního nábytku.

Sugi Ban je nejen krásný trend, ale jde také o snadno udržitelný trend. Dřevo nevyžaduje žádnou náročnou údržbu. Venku je voděodolné a přežije snadno i drsné povětrnostní podmínky. Rovněž neplesniví a nenapadají ho žádní škůdci. A samozřejmě jde o velmi krásný design. Dále čtěte: Co je vintage nábytek, jak starý musí být a jak jej vybrat pro svůj byt či dům.

Zdroj: Kebony.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu