Zkuste do pračky přidávat při praní ocet. Odstraní zápach, rozjasní, vybělí a zvládne i mnoho dalšího

Tipy a inspirace 24. října 2021 | 09:50 — Zuzana Procházková
Všechny druhy octa obsahují kyselinu octovou, která má schopnost rozjasnit, zjemnit, vydezinfikovat a odstranit zápach ve vašem prádle. A to není zdaleka všechno. Ocet je proto skvělým pomocníkem při praní prádla. Má to však své zásady. Ukážeme si, jak přesně a proč jej při praní používat.
Další 3 fotografie v galerii
Ocet přirozeně změkčuje textilie / Shutterstock

Destilovaný nebo bílý ocet vzniká kvašením zředěného destilovaného alkoholu, nejčastěji získaného z brambor, žita nebo cukrové řepy, který se přemění v kyselinu octovou. Bílý ocet se prodává obvykle v 8% koncentraci. Oproti tomu jablečný ocet se vyrábí ze šťávy z jablek a má kyselost v rozmezí 5 až 6 %. Je žluté nebo zlaté jantarové barvy.

Jaký ocet použít

Při nákupu octa k použití v prádle zvolte destilovaný bílý ocet. Neobsahuje třísloviny (přírodní rostlinná barviva), které by mohly teoreticky obarvit oblečení, navíc je levnější. Pokud přesto chcete použít jablečný ocet, použijte ho v menším objemu a zřeďte jej vodou. Až poté ho můžete nalít přímo na oblečení.

Ocet si hravě poradí s plísněmi i zápachem

Jedním z nejvýznamnější přínosů použití octa při praní prádla je přírodní dezinfekce a odstranění zápachu. Pokud necháváte mokré ručníky či oblečení dlouho ležet v koši nebo v pracím bubnu, podporujete tak růst plísní a vznik nepříjemného zápachu. Aby po vyprání vše vonělo svěže, přidejte do bubnu dva šálky destilovaného bílého octa a spusťte prací cyklus. Jakmile pračka dopere, spusťte druhý cyklus, nyní už s pracím prostředkem a případně aviváží.

Dokonale rozjasněné prádlo

Kyselina octová v destilovaném bílém octě je tak mírná, že nepoškodí látku. Přesto je dostatečně silná na to, aby rozpustila zbytky mýdel a pracích prostředků. Přidáním půl šálku octa do posledního máchacího cyklu získáte jasnější barvy vašeho prádla. Přidejte destilovaný bílý ocet do dávkovače aviváže nebo ručně na začátku posledního cyklu máchání.

Ocet funguje i jako bělidlo

Mírná kyselina octová v octě také působí jako bělidlo šedého či špinavého oblečení. Aby byly bílé ponožky a špinavé utěrky opět bílé, přidejte jeden šálek bílého destilovaného octa do velkého hrnce s vodou. Zahřejte k varu a přidejte špinavé prádlo. Nechte je přes noc namáčet a poté vyperte v pračce. Tato metoda by měla být použita pouze na 100 % bavlněné tkanině.

Přirozeně změkčuje textilie

Pokud neradi používáte silně vonící komerční aviváže, které jsou navíc drahé, ale zároveň toužíte po jemnějším oblečení, sáhněte po octu. Destilovaný bílý ocet funguje jako přírodní aviváž a nezanechává na prádle žádné zbytky. Stačí přidat půl šálku do posledního cyklu máchání. Tip pro vás: Pokud máte rádi lehkou vůni, přidejte k octu pár kapek esenciálního oleje, jako například levandulového. S výsledkem budete velmi mile překvapeni.

Ocet zabraňuje přichytávání zvířecích chlupů na oblečení

Pokud máte doma pejska nebo kočku, pak vás tato informace jistě potěší. Pouhá polovina šálku bílého destilovaného octa v cyklu máchání pomůže zabránit ulpívání chlupů domácích mazlíčků na oblečení.

Zbaví oblečení kouřových zápachů

Pokud vaše oblečení zapáchá cigaretovým kouřem, pak přidejte do pracího cyklu půl šálku destilovaného bílého octa. Destilovaný bílý ocet je účinný také při odstraňování těžkých kouřových pachů ve vzduchu. Dále čtěte: Jak zatočit se zápachem ve skříních. Vyzkoušejte aktivní bambusové uhlí, výsledek vás ohromí.

Zdroj: healthline.com, wikihow.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Smutná zpráva obletěla svět: Zemřel Chandler ze seriálu Přátelé. Bylo mu pouhých 54 let

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu