Prášek, gel nebo kapsle. Srovnání účinků pracích prostředků

Tipy a inspirace 11. srpna 2023 | 08:34 — Anna Novotná
Pro mnohé je praní každodenní činností. Někomu je jedno, po jaké formě prostředku sáhne, rozhoduje se jen podle ceny. Jenže i tento aspekt je nutné promyslet, protože každého prostředku potřebujete na jedno praní různé množství. A jsou i další faktory, které rozhodují o výhodách a nevýhodách té či oné varianty.
Další 3 fotografie v galerii
Každý prací prostředek umí trochu něco jiného / Shutterstock

Výrobci pracích prostředků se snaží přicházet se stále rafinovanějšími výrobky, a přetáhnout tak spotřebitele na svou stranu. Po prášcích začali na trh přicházet s gely nebo kapslemi a snaží se nás přesvědčit o jejich výhodnosti. Jde o marketingový trik, nebo jsou skutečně tak skvělé? Udělejte si v tom jasno, protože každý prostředek má svá specifika.  

Prací prášky jsou klasika

Mnoho lidí na ně nedá dopustit. Není se čemu divit. Poradí si i s hodně zašpiněným prádlem. Výhodou pracího prášku je to, že je v suchém stavu stabilnější a k aktivaci dojde až v kontaktu s vodou. Sice se pomaleji rozpouští, ale jeho účinek je delší a intenzivnější. Prášky si velmi dobře poradí s bělením prádla a mnoha skvrnami, a to od kávy, čokolády až po ovoce. Prací prášky jsou perfektní pro světlé a silně znečištěné prádlo.

Pro choulostivé prádlo

Prací gely se na rozdíl od prášku velmi rychle rozpouštějí, proto jsou vhodné pro praní při nižších teplotách, krátké programy a ruční praní. Jejich složení je předurčeno pro jemné a choulostivé materiály, protože je mnohem šetrnější k vláknům. Gely jsou vhodné na barevné a lehce zašpiněné prádlo. Pokud je prádlo zašpiněné více, můžete gel před praním aplikovat přímo na skvrny a nechat působit. Poměrně dobře si poradí se skvrnami od potravin, nejlépe pokud nejsou zaschlé, ale na skvrny od trávy nebo tmavého ovoce příliš účinný není.

Koncentrovaná síla

Své místo mají při praní i kapsle a tablety. Jejich odpůrci často namítají, že jsou malé a nemohou dosáhnout správného účinku. Jejich obsah je však koncentrovaný, proto jsou, co se týká množství, srovnatelné s pracími dávkami prášků a gelů. Kapsle navíc bývají kombinované – v jedné komoře obsahují prášek a ve druhé gel. Na běžně zašpiněné prádlo vám postačí jedna tableta nebo kapsle, při silném zašpinění se doporučuje použít dvě. I tyto prostředky existují jak pro bílé, tak pro barevné oblečení. Jsou šetrné k barvám a zabraňují jejich blednutí. Pro někoho může být výhodou i to, že je s nimi jednodušší manipulace a nezabírají tolik místa. Připomínáme, že kapsli nebo tabletu byste měli do bubnu vkládat první, a to do jeho zadní části. Teprve poté pračku naplňte prádlem.

Pár tipů pro lepší výsledek praní

Pro maximální účinek jakéhokoliv pracího prostředku je dobré dodržovat několik pravidel. Tím prvním je, že byste se měli řídit pokyny výrobce. Mnozí lidé prostě nasypou hrnek prášku nebo od oka nalijí gel a myslí si, že mají vystaráno. Správné dávkování však má svůj smysl. Málo prostředku může způsobit nejen to, že se prádlo nevypere dokonale, ale také může stát za šednutím bílého prádla či snížením sytosti barev. Mnoho prostředku zase může způsobit postupné zhoršování vlastností materiálů a poškodit jejich vlákna.

Kdy použít méně prostředku

Dávka pracího prostředku udávaná výrobcem je dimenzovaná na silně zašpiněné prádlo a plnou pračku. Pokud se tedy chystáte prát běžně znečištěné oblečení nebo zcela nenaplníte pračku, můžete použít o něco méně prostředku. Důležité také je pravidelně čistit samotnou pračku, protože jen čistá pračka bez usazenin či vodního kamene opere prádlo dokonale. Existují speciální prostředky pro čištění praček, ovšem to je další z triků výrobců, jak z vás vylákat peníze. O čistou pračku se postarají i běžné domácí prostředky, jak se můžete dočíst zde.

Zdroj: Good Housekeeping.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu