Ucpané a zapáchající odpady. Vyřešte tento problém za pár minut bez chemie a instalatéra

Tipy a inspirace 28. listopadu 2021 | 08:30 — Zuzana Procházková
Zapáchající a ucpaný odpad, to rozhodně není nic příjemného. Předtím, než si však zavoláte instalatéra nebo se vydáte do obchodu pro krtka, vyzkoušejte jeden z následujících triků. S ucpanými odpady si tak poradíte za pár minut a bez chemie.
Další 3 fotografie v galerii
Ucpané odpady lze vyčistit i bez chemie a pomoci instalatéra / Depositphotos

Boj s ucpanými odpady a s nepříjemně zapáchajícími sifony zná určité každý z nás. Ve vaně a v umyvadle jsou nejčastějším viníkem vlasy, vousy a případně oleje z kosmetiky. V kuchyni ve dřezu se zase usazuje mastnota a kousky jídla, které se můžou v potrubí vzpříčit.

Agresivní chemie může sifon poškodit

Lidé pak často sáhnou po krtkovi jako nejrychlejším řešení ucpaných odpadů. To však není nejlepší řešení. Přílišné používání této agresivní chemie totiž může sifon značně poškodit. Existuje mnohem šetrnější řešení, a to v podobě gumového zvonu, instalatérské pružiny a jedlé sody, případně prášku do pečiva. Ukážeme vám, jak na to.

V první řadě sáhněte po klasickém zvonu

Pokud máte ucpaný odpad, tak v první řadě sáhněte po klasickém gumovém zvonu. Postupujte tak, že nejprve ucpete otvor špuntem, následně napustíte trochu vody, poté mokrým hadrem ucpete přepadový otvor (vpusť), odšpuntujete a přiložíte gumový zvon tak, aby neunikal vzduch. Nakonec několikrát zapumpujte na odpadu a usazeniny by měly povolit.

Poté vyzkoušejte instalatérskou čisticí pružinu

Pokud gumový zvon nepomůže, zkuste si koupit v hobby marketu takzvané instalatérské pero, což je speciální drát s háčkem na konci. Tímto perem opatrně protáhněte sifon. Pokud ani to nezabere, zkuste rozmontovat sifon případně použít níže popsaný trik s jedlou sodou.

Jedlá soda či prášek do pečiva na zapáchající i ucpané odpady

Jedlá soda má stejně jako prášek do pečivo v domácnosti nekonečno možností využití. Jedním z nich jsou ucpané a zapáchající sifony. Jak na to? Nasypte 1 až 2 sáčky prášku do pečiva do sifonu, přilijte 200 ml octa a po chvíli zalijte vroucí vodou. Proces opakujte ještě jednou. Místo prášku do pečiva můžete použít stejné množství jedlé sody.

Můžete také nechat jedlou sodu a ocet v sifonu působit zhruba 15 minut a až poté zalít horkou vodou. Do sifonu nakonec nasypte sůl a zalijte zbytkem horké vody. Slouží to k neutralizaci zápachů a dezinfekci.

Jako poslední možnost instalatér

Pokud žádná z výše uvedených rad vám na ucpaný zapáchající sifon nepomohla a odpad máte i nadále ucpaný, je potřeba vyzkoušet buď chemické přípravky, nebo rovnou zavolat odborníka. Dále čtěte: Jak zaručeně odstranit skvrny od červeného vína. Postačí vám k tomu suroviny, které máte běžně doma.

Zdroj: assuredcomfort.com, today.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu