Jak správně čistit sklokeramickou desku, abyste nenadělali více škody než užitku?
Čemu se vyhnout
Sklokeramické desky jsou náchylné a určitě se při jejich čištění vyhněte velkým obloukem různým drátěnkám a ostrým předmětům, které by povrch mohly nenávratně zničit. V mikroskopických i velkých rýhách se navíc začnou velmi snadno usazovat další nečistoty.
Za tepla to jde nejlépe
Ideální je odstranit nečistoty ještě za tepla, to ale jde uprostřed vaření jen velmi těžko. Pokud ale na desce omylem roztavíte nějaký plast, například potravinovou fólii nebo sáček od svačiny, nezbývá, než vaření zastavit a nečistoty opravdu odstranit ještě za tepla, když jsou měkké.
Klasická údržba
A co se zaschlými nečistotami? Nejprve je nutné odstranit zbytky jídla, to zvládne běžný saponát a houbička nebo utěrka. Pak přichází na scénu speciální škrabka, která někdy bývá už součástí balení varné desky. Pokud není, tak si ji pořiďte, určitě se vám to vyplatí. Skvěle odstraňuje všechny tvrdé nečistoty, protože tenká tvrdá hrana maximalizuje sílu ve vaší ruce. Stačí pár pohybů a všechny zaschlé zbytky jednoduše odlétnou.
I přesto, že má škrabka ostrou hranu, desku nepoškodí, protože je k povrchu přiložena pod úhlem a jen po ní klouže – bát se o povrch tedy vůbec nemusíte. Důležité je jen myslet na to, aby zůstala škrabka v dobré kondici a byla stále naostřená. Není vhodné ji brousit, protože by okraj mohl přestat být rovný. Lepší je buď koupit náhradní ostří, nebo zakoupit škrabku keramickou, která má vyšší životnost (ale bohužel i vyšší cenu).
Po odstranění zbytků jídla musíte všechen ten nepořádek uklidit, desku ošetřit a rozleštit do původního stavu. Používají se k tomu speciální přípravky pro čištění sklokeramických desek. Zpravidla ale mají velmi podobné složení. Zanechávají také speciální ochranný film, takže ušpinit desku už není tak snadné, nečistoty už totiž nemohou tak lehce přilnout.
Čištění bez chemie
Citronová šťáva
Majitelé sklokeramických (a často i indukčních) desek často na čištění doporučují pro odstranění zaschlých zbytků také vymačkanou citrónovou šťávu. Ta totiž dokáže zaschlou špínu dostatečně naleptat, díky čemuž ji můžete následně poměrně snadno odstranit. Šťávu přitom stačí nechat působit jen několik minut. Je to dobrá metoda hlavně v případě, že zrovna po ruce nemáte škrabku.
Sodovka a sůl
Vyrobit si můžete také řídkou pastu z kuchyňské soli a sodovky. Naneste ji na zašpiněná místa a nechte působit alespoň půl hodiny. Pak nečistoty setřete vlhkou utěrkou z mikrovlákna nebo flanelovým hadříkem. Pokud nános nepovolí, můžete opět použít škrabku jako při klasickém čištění.
Octová bomba
Pokud sodovka se solí nezabrala, můžete přitvrdit a místo sodovky použijte pár kapek octa. Opět ho smíchejte se solí a potřete postižená místa. Nechte působit minimálně pět minut a pak vše setřete vlhkým hadříkem.
Soda
Když "kyselé metody" nezafungují, sáhněte po jedlé sodě. Jednoduše varnou desku posypte sodou a pečlivě ji setřete vlhkým hadrem. Sodu lze nanést i na vlhkou houbičku a krouživými pohyby pak desku vyčistit. Nakonec plochu otřete teplou vodou a utěrkou z mikrovlákna důkladně přeleštěte.