Jak nejrychleji usušit prádlo v zimě bez sušičky? Vyzkoušejte trik našich babiček a dejte prádlo na mráz

Tipy a inspirace 29. ledna 2022 | 14:14 — Zuzana Procházková
Pokud nemáte sušičku, pak se může stát sušení prádla v zimě velkým problémem. Prádlo schne doma dlouho, navíc je obtížné pověsit více várek najednou, a aby to nestačilo, tak vlhkost z prádla podporuje vznik plísní. To je něco, co určitě nikdo nechce. Prozradíme vám proto možná zapomenutý trik našich babiček, které moc dobře věděly, jak nejlépe a nejrychleji v zimě usušit prádlo.
Další 3 fotografie v galerii
Naše babičky dobře věděly, jak si práci usnadnit / Depositphotos

Naše babičky moc dobře věděly, jak si práci usnadnit a používaly k tomu mnoho osvědčených triků. Jedním z nich je právě sušení prádla v zimě venku na mrazu. Možná vám to přijde podivné, ale skutečně to funguje. Při sušení prádla totiž nezáleží tolik na teplotě vzduchu, ale hlavně na jeho vlhkosti. Pokud tedy necháte prádlo po vyprání venku trochu namrznout, uschne vám pak daleko rychleji a navíc bude více svěží.

Na mrazu se vlhkost odpaří rychleji

Během mrazivých zimních dnů je vlhkost vzduchu velmi nízká například s porovnání na jaře, kdy jsou teploty okolo 20 stupňů. Proto při pověšení prádla v zimě na šňůru ven, se vlhkost odpaří mnohem rychleji než za teplého a vlhkého počasí. Oblečení sice je při sušení venku na mrazu ztuhlé a studené, ale když ho posléze doma přežehlíte, zjistíte, že si jej rovnou můžete obléci nebo uklidit do skříně. Myslete však na to, že sušení prádla v zimě na mrazu je účinné nejlépe ráno a dopoledne, protože s večere, se vlhkost ve vzduchu zvyšuje.

Mráz zlikviduje bakterie

Sušení prádla venku na mrazu přináší i další výhody. Mráz totiž zlikviduje všechny viry, bakterie a další škodlivé organismy. Mráz zkrátka dokonale vydezinfikuje prádlo, což je další výhoda kromě toho, že bude příjemně svěží. Tento fakt ocení zejména lidé, kteří trpí alergiemi a mají problém se zbavit roztočů například v povlečení.

Když mrazy neudeří

Pochopitelně ne vždy ony pořádné suché mrazy přijdou. V těchto případech si můžete pomoci obyčejným mrazákem. Sice do něj nedáte celý obsah prádla, ale pár kousku v něm jistě zvládnete vysušit. A jak na to? Vložte prádlo do nějakého nylonového sáčku a dejte jej do mrazničky. Díky tomu, že je teplota v mrazáku stálá a vlhkost vzduchu se nemění, tak jej můžete sušit i přes noc, což v případě sušení venku na mrazu nejde.

Co vše lze sušit mrazem

Sušit mrazem můžete obecně všechny textilie, které zároveň chcete sterilizovat. Může se jednat například o povlečení nebo dětské hračky. Co je dobré zmínit nakonec je to, že sušení mrazem má zvláštní význam pro džíny. Pokud jste někde slyšeli tvrzení, že se džíny nemají prát, ale mrazit, pak to má svůj význam. Praním se džínovina velmi opotřebuje a vytahává. Když je však jen vymáháte ručně ve vodě a dáte je do mrazničky, tak je nejenže sterilizujete, ale zároveň neničíte jejich specifický materiál. Dále čtěte: Několik tipů, jak bezchybně a za pár minut vyčistit zaprášené i špinavé žaluzie.

Zdroj: speedqueen.comsvetkreativity.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu