Přidejte během zimy k pokojovkám česnek nebo skořici. Ochráníte je před plísněmi a jinými chorobami

Tipy a inspirace 09. února 2022 | 11:06 — Zuzana Procházková
Možná byste si mysleli, že pokojové rostliny mají přes zimu období klidu a kromě pravidelné zálivky nic nepotřebují, opak je pravdou. Právě během zimy, kdy doma topíme a málo větráme, jsou pokojovky nejvíce náchylné na napadení nejrůznějšími plísněmi. Poradíme vám, jak tomu předejít.
Další 3 fotografie v galerii
V zimě je potřeba pravidelně kontrolovat stav pokojových rostlin / Depositphotos

To, že během zimy pokojové rostliny trpí více na plísně, není nic neobvyklého. Přes zimu jsme totiž častěji doma, topíme, méně větráme a vlhkost bývá často vyšší. To vše jsou ideální podmínky pro vznik plísní. Ty však mohou napáchat velké škody.

Kontrolujte pravidelně stav rostlin

Obzvlášť v zimě byste proto měli pravidelně kontrolovat stav pokojových rostlin. Plíseň na rostlinách může nabýt nejrůznějších podob. Jednak můžete objevit lehký chomáček plísně, který se vyskytuje zejména v substrátu, neboť jím prorůstá. Tento nepatrný chomáček však může napadnout celou rostlinu a citelně ji poškodit. Dále na květech či listech můžete pozorovat černé či hnědé skvrny. Oproti tomu stonek a zemina může být napadena plísní, která se projevuje typickým bílým povlakem.

Jak předejít plísním

Během zimního období pravidelně větrejte, abyste zabránili přílišné vlhkosti v domácnosti. Vyvarujte se však toho, abyste rostliny měli v průvanu. Dále rostliny pravidelně kontrolujte. Pokud nějaké plísně objevíte, tak je mechanicky odstraňte. Nezapomínejte na kvalitní drenáž, která je základem pro udržení optimální vlhkosti v květináči.

Přimíchejte do půdy skořici

Pokud je zemina v květináči napadená plísní nebo vidíte, že začíná zahnívat rostlina, je na místě půdu v květináči vyměnit za novou. Spolu s tím můžete vyzkoušet velmi účinnou potravinu, skořici. Ta působí antisepticky, díky čemu působí preventivně proti vzniku plísní v půdě. A nebojte, skořice rostlinám nijak neškodí.

S česnekem proti plísním

Kromě skořice skvěle poslouží také česnek. Ten obsahuje látku alicin, která se vyznačuje silnými protiplísňovými a antibakteriálními účinky. Abyste sílu česneku využili maximálně, připravte si jednoduchý česnekový nálev. Je to jednoduché. Jeden stroužek česneku rozmačkejte a nechte jej louhovat v půl litru vody. Poté sceďte a použijte přímo na pokojové rostliny buď jako postřik nebo přímo jako zálivku. Používejte ideálně jednou týdně. Kromě tohoto nálevu však můžete nasekaný stroužek česneku přidat rovnou do substrátu v květináči. Dále čtěte: Přehnali jste to se solí? Vaječné bílky, pečivo a další triky našich babiček, které zachrání jakékoli přesolené jídlo.

Zdroj: dengarden.com, growplants.info.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu