Jak vyčistit a vydezinfikovat plyšové hračky, které se nesmí prát? Zkuste trik s jedlou sodou a mrazákem

Tipy a inspirace 23. února 2022 | 10:13 — Zuzana Procházková
Malé děti plyšové hračky milují. Spí s nimi, jí s nimi a válí je po zemi. Je jasné, že jsou plyšáci, tak jako i jiné dětské hračky, velkým lapačem bakterií či jiných nečistot. Proto je potřeba plyšové hračky pravidelně čistit a dezinfikovat. Problém je v tom, že ne každého plyšáka můžete dát do pračky.
Další 3 fotografie v galerii
Plyšové hračky jsou lapačem bakterií a je potřeba je pravidelně čistit / Pixabay

Plyšáci jsou milovanými parťáky malých dětí, které je nechtějí dát z ruky. To však může být problém, pokud plyšáky pravidelně nečistíte a nedezinfikujete. Plyšové hračky totiž patří z hlediska čistoty k těm nejhorším. Jsou plné prachu, nečistot, bakterií, roztočů a dalších alergenů. Pokud chcete mít jistotu, že si vaše děti hrají v čistotě a bezpečně, pak je důležité, abyste pravidelně všechny hračky čistili a dezinfikovali.

Problém však může nastat v momentě, kdy zjistíte, že daná plyšová hračka není určena pro praní v pračce. V tomto případě vám pomůže i obyčejná jedlá soda nebo můžete zkusit plyšáky vydezinfikovat například v mrazáku.

Praní dětských hraček

Hračky z plyšového či látkového materiálu patří k těm nejproblematičtějším, protože jsou oproti dřevěným či plastovým hračkám horší na údržbu. Některé plyšové hračky však můžete bez problému prát v pračce, ideálně na jemný program s použitím dětského pracího prášku, který minimalizuje riziko vzniku alergií.

Plyšové hračky, které nesmí do pračky

Oproti tomu plyšové či látkové hračky, které jsou vyplněny drobnými pěnovými kuličkami, obsahují hrací skříňky a jiné elektrické součástky či jsou ozdobeny speciálními polepy a flitry, tak ty do pračky nepatří. Stejně tak si dávejte pozor na maňásky, jejichž hlavička je vyztužená kartonem. Po vyprání by vám totiž karton začal postupně plesnivět. Tyto zmíněné případy hraček, které nepatří do pračky, je zapotřebí čistit a dezinfikovat na sucho.

Nejprve plyšáky vydezinfikujte mrazem

Prvním krokem čištění plyšových hraček, které nesmí do pračky, je jejich vydezinfikování. Věc se má totiž tak, že samotné čištění nasucho pomocí jedlé sody, které si popíšeme hned v následujícím kroku, by samotné bakterie, roztoče a další patogeny nezahubilo. Hračky však snadno vydezinfikujete tak, že je dáte do mrazu. Hračku dejte do igelitového sáčku a následně ji uložte na alespoň 24 hodin do mrazáku. Čím déle hračky v mrazáku necháte, tím lepší dezinfekční efekt bude mráz mít.

Poté je vyčistěte jedlou sodou

Jakmile budete mít hračky díky mrazu vydezinfikované, tak se můžete pustit do dalšího kroku, a to jejich vyčištění pomocí obyčejné jedlé sody. Pokud zrovna jedlou sodu nemáte a máte pouze pár hraček k vyčištění, tak můžete použít i balíček prášku do pečiva, který jedlou sodu obsahuje také. A jak jedlou sodu použít? Jednoduše ji vetřete do kožichu plyšáka a nechte několik hodin působit. Poté důkladně vytřepejte, případně vysajte vysavačem.

Na závěr vlhký hadřík

Jestliže je plyšák opravdu velmi zanesený, a ani jedlá soda neodstranila všechny nečistoty, tak v posledním kroku vezměte švédskou utěrku, namočte ji do čisté vody, důkladně vyždímejte a setřete celý povrch plyšáka. Soustřeďte se zejména na místa, která nesou viditelné známky nečistoty. Případně můžete k tomuto čištění použít jemný kartáček, který jste namočili v saponátové vodě. Nakonec nechte hračku důkladně proschnout a máte hotovo. Dále čtěte: Dokonale čisté spáry mezi dlaždičkami. Vyzkoušejte tento snadný trik s obyčejnou svíčkou.

Zdroj: dumazahrada.cz, cleanipedia.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu