Jak využít levanduli nebo cedr jako přírodní pomoc proti molům

Tipy a inspirace 04. května 2022 | 14:44 — Pavla Krejčí
Provoňte skříň a zbavte se molů v jednom kroku. Stačí použít levanduli, cedr, mátu nebo jiné rostlinky. Inspirujte se domácími přírodními tipy, které vám s vaším problémem účinně pomohou během chvilky.
Levandule funguje jako skvělý odpuzovač molů. / Pixabay

Jak poznáte, že se vám ve skříni škůdci uhnízdili

Dospělí moli nemají ústa, takže díry v oblečení ve skutečnosti pochází od larev. Zbystřete, pokud jsme našli díry v oblečení, pruhy v rozích skříněk, kokony v rozích skříní nebo je oblečení cítit zatuchle.

Levandule

Levandule má krásnou aromantickou vůni a je také vysoce repelentní pro mol šatní a jiný hmyz. Vaše oblečení ochrání, a zároveň provoní šatní skříň. Jednoduše naplňte sáčky sušenou levandulí, případně lze namočit vatové kuličky do levandulové esenciálního oleje. Vybranou směs umístěte do skříně či zásuvky.

Cedr

Cedrové dřevo je známé svými účinky proti molům. Pořiďte si kousky cedru, které stačí vložit do skříně nebo na místo, kde se potřebujete zbavit problému. Cedr má pouze jedno minus – časem ztrácí svou vůni. Jestliže mu chcete vůni navrátit, obruste ho nebo si kupte esenciální olej a naneste ho na dřevo.

Máta

Neméně pozitivní účinky proti molům nabízí i máta. Sušenou mátu vložte do sáčku nebo nasypte lístky přímo mezi oblečení. Skvěle funguje rovněž esenciální olej. Navlhčete jím vatový tampon a ten umístěte do roku skříně. Další výhodou máty je, že odhání myši. Zbavíte se tak zaráz více problémů.

Hřebíček, tymián a rozmarýn

Naplňte sáček směsí hřebíčku, tymiánu a rozmarýnu a umístěte jej do skříně. Sáček stačí měnit každých šest měsíců, působí opravdu dlouhodobě. Máte-li pocit, že ztrácí vůni, rovněž obsah sáčku vyměňte. Bylinky lze použít i samostatně, dohromady však mají největší účinek.

Mohou být zdraví nebezpeční?

Člověk nijak zvlášť neohrožují, mohou mu však způsobit kožní onemocnění, které se nazývá lepidopterismus neboli housenková dermatitida, Může být důsledkem kontaktu s dospělci nebo larvami molů nebo motýlů. Tento stav je způsoben podrážděním chlupů na těle hmyzu. Nemoc obvykle způsobuje svědivé nebo bolestivé vyrážky. Mohou se objevit další příznaky jako podráždění očí, bolavý krk nebo dýchací potíže.

Psali jsme také: Plísně na matraci se zbavit lze, je ale potřeba dodržet správný postup a důležitá je také prevence

Zdroje: thespruce.com, countryliving.com, medicalnewstoday.com

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu