Účinné čištění, odstranění zápachu, pleťový peeling a jiné využití kávy v domácnosti

Tipy a inspirace 05. května 2022 | 11:18 — Pavla Krejčí
Káva je vskutku kouzelná. Nejenže nás po ránu umí pořádně nakopnout, ale také nabízí široké spektrum využití v kosmetice i domácnosti. Většina lidí po uvaření kávy vyhodí sedlinu, existuje však mnoho skvělých způsobů, jak ji znovu použít.
Káva je skvělý neutralizátor pachů. / Unsplash

Kávový peeling

Pleti prospívá pravidelná exfoliace, která odstraňuje odumřelé kožní buňky. Zlepší celkový stav pokožky, ale také jí umožní přijímat více živin z hydratačních produktů. Použijte kávovou sedlinu, smíchejte s olivovým nebo kokosovým olejem. Poté jemnými krouživými pohyby masírujte pokožku. Kofein zvýší průtok krve a zanechá vaši pleť hedvábně hebkou a zářivou!

Oplach vlasů

Káva je vskutku univerzální. Její jedinečné účinky mohou pocítit i vaše vlasy. Kofein stimuluje přirozený růst vlasů, zabraňuje jejich vypadávání a dodává jim lesk. Jednoduše vmasírujte použitou kávovou sedlinu do vlasů, nechte několik minut působit a následně opláchněte. Pokud máte světlejší odstín, buďte s kávou opatrní, může zabarvovat pramínky.

Pohnojte rostliny

Kávová sedlina je plná živin – obsahuje dusík, který poslouží jako výborné hnojivo pro rostliny. Nalijte ji ke kořenům a uvidíte, jak se vašemu záhonu bude skvěle dařit!

Odstraňte zápach

Trápí vás zapáchající boty? Káva je výborným pomocníkem, jelikož neutralizuje pachy. Nasypte kávu do punčochy či ponožky, zauzlujte a vhoďte pytlíček do bot, které chcete zbavit zápachu. Pro větší účinek nechte působit přes noc. Vyžití najdete i v lednici. Umístěte dovnitř misku kávové sedliny, abyste eliminovali pachy potravin.

Kruhy pod očima

Děsí vás po ránu pohled do zrcadla na kruhy pod očima? Zatímco pití kávy by vám moc neprospělo v řešení problému, její vnější aplikace naopak působí skoro až zázračně. Jednoduše zkombinujte čerstvou sedlinu s vaječným bílkem a aplikujte na oblast pod očima pro rychlé ošetření. Obklad zredukuje výskyt tmavých kruhů a otoků.

Pomoc s celulitidou

Celulitida je naprosto přirozená, není důvod se za ni stydět. Přesto se jí mnozí z nás chtějí zbavit. Kávová sedlina může pomoci snížit výskyt celulitidy tím, že odbourá tukové zásoby a zvýší průtok krve do postižené oblasti. Smíchejte kávovou sedlinu s vodou a kokosovým olejem, a poté zhruba 10 minut masírujte dané místo. Proceduru opakujte 2x týdně.

Přírodní čistič

Doplňte svou čistící výbavu! Díky jemným zrníčkům, které kávová sedlina obsahuje, vydrhnete i takový povrch, který dlouho odolával. Vyhnete se tak agresivním chemikáliím. Sedlinu můžete použít téměř na cokoliv, vyhněte se však porézním povrchům.

Vyčistěte své hrnce a pánve

Díky hrubé struktuře kávové sedliny je ideální pro drhnutí těžko čistitelného kuchyňského náčiní. Použijte ji k oškrábání nádobí a odstranění připečeného jídla z hrnců a pánví.  Nezapomeňte důkladně opláchnout.

Přírodní barvivo

Asi téměř každý zažil skvrny, které zanechala káva. Lze ji použít jako skvělé přírodní barvivo, které je netoxickou alternativou. Stačí znovu namočit kávovou sedlinu, s níž obarvíte, co potřebujete – oblečení, papír, a dokonce i velikonoční vajíčka!

Psali jsme také: Nebaví vás neustálý koloběh uklízení? Dodržujte pár jednoduchých rad, které vám pomohou mít dům čistý po celý rok

Zdroje: experthometips.com, goodhousekeeping.com, purewow.com

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu