Chytání dešťové vody vám ušetří peníze a zjednoduší práci na zahradě

Tipy a inspirace 20. května 2022 | 12:17 — Pavla Krejčí
Déšť je blahodárný a ušetří vám mnohdy práci na zahradě, především během perného léta. Jestliže dešťovou vodu zachytáváte, můžete ji využít mnoha způsoby. Zjistěte, které to jsou!
Dešťová voda je vskutku univerzální. / Pixabay

Zavlažování zahrady

Zůstaňme u samotné a nejzákladnější funkce vody – zalévání. Hutný deštík vám sice zahradu svlaží, ale ne vždy a podle vašich potřeb. Nachytejte si dešťovou vodu a používejte ji k zalévání zahrady. Rostlinky se vám odvděčí a vaši peněženku to bude bolet o dost méně. Nemusíte samozřejmě zalévat pouze ručně. Pokud máte na zahradě systém zavlažování, o to více je chytré připravit se na déšť.

Mytí auta

Ušetřete při mytí auta a využijte toho, co vám přinesla sama příroda. Otázkou ovšem je, zdali použít hadici nebo kbelík s vodou. U ručního napouštění do kbelíku máte přehled o tom, kolik vody vyčerpáte. Naopak u hadice vám mohou protékat zbytečně litry vody. Pokud tedy preferujete neplýtvání, určitě sáhněte po kbelíku a houbě. 

Naplnění jezírek či vodních prvků v zahradě

Máte na zahradě jezírko, fontánky či jiné věci, které musíte pohánět vodou? Buďte šetrní a nachytejte si dešťovou vodu. Nejenže budete vědět, odkud pochází, ale také vám to nedá téměř žádnou práci. Stačí si na zahradě přichystat sud, barel či velký zásobník. Umístěte vybraný produkt k okapu, kde se vám bude voda pomocí roury nejlépe chytat.

Splachování toalety

Účet za vodu se mnohdy může jevit jako ta nejhorší noční můra. Předcházejte zbytečným výdajům a dejte si tu práci použít dešťovou vodu při splachování toalety. Sice vás to bude stát pár vteřin navíc, zato bude přispívat ku šetrnějšímu fungování domácnosti.

Praní prádla

Zabraňte usazování vodního kamene a využijte dešťovou vodu, která je přirozeně měkká. Spotřebujete méně pracího prostředku a vaše prádlo bude vystaveno menšímu opotřebení.

 
Úklid domácnosti

Dešťová voda je veskrze univerzální a využijete ji vlastně kdekoliv v domácnosti. Nabízí bezesporu spoustu výhod - úsporu, nepřítomnost toxinů či chlóru apod. Pomocí dešťové vody vyčistíte podlahy i nábytek. Používejte ji však jen užitkově, její pití nebo časté mytí těla není doporučováno. 

Vykoupejte svého mazlíčka

Nechce váš domácí mazlíček spolupracovat při koupeli ve vaně? Zkuste mu dopřát očistu venku nebo ho jednoduše vypusťte do deště. Možná se vám vrátí víc zablácený než čistý, ale za pokus to stojí. 

Autorský článek, další zdroj: rainharvesting.co.uk

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Zavřít reklamu