Přidejte do pračky skořápky od vajec. Dokážou vybělit i to nejvíce zaprané prádlo

Tipy a inspirace 20. června 2023 | 16:20 — Zuzana Procházková
Vyhazujete skořápky od vajec bez rozmyšlení do koše? To je velká škoda. V domácnosti i na zahradě mají totiž nespočet využití. V tomto článku se podíváme konkrétně na to, jak pomocí několika skořápek přidaných do pračky dokážete dokonale vybělit i to nejvíce zašlé prádlo.
Další 3 fotografie v galerii
Skořápky od vajíček mají široké spektrum využití na zahradě i v domácnosti / Pixabay

Každá zkušená hospodyně ví, že skořápky od vajec rozhodně nepatří do koše. Naopak. S vaječnými skořápkami dokážete doslova divy, a to jak v domácnosti, na zahradě, tak i k osobním kosmetickým účelům. A proč je tomu tak? Obsahují totiž vysoké množství vápníku, dále prvky jako železo, mangan, síru, fosfor, křemík, zinek a nakonec kolagen. Využít je pochopitelně můžete jak lámané na větší kusy, tak drcené či namleté na jemnou moučku.

Skořápky do pračky

Mnoho lidí zbytečně utrácí nemalé peníze za různé chemické a agresivní bělící prostředky na prádlo. Přitom stejného, ne-li lepšího, výsledku dosáhnete pomocí jedné obyčejné suroviny, a to skořápek od vajec. Ty mají totiž díky obsaženým látkám velmi silný bělící efekt a poradí si tak i s velmi zašlým prádlem.

Ekologické bělení prádla

Navíc můžete mít čisté svědomí, neboť se jedná o ekologickou cestu bělení prádla. Velkou výhodou je také to, že je tento způsob bělení prádla vhodný také pro lidi s velmi citlivou či atopickou pokožkou. A jak na to? Skořápky od vajec nejprve omyjte a poté nadrťte na větší kusy, které nasypte do pracího sáčku. Ten poté přidejte k pracímu cyklu a máte hotovo. S výsledkem budete doslova nadšeni.

Silnější efekt v kombinaci s citrónem

Ještě silnějšího efektu bělení prádla pomocí skořápek od vajíček můžete dosáhnout v kombinaci s několika plátky citrónu. Rozhodně neuškodí místo jednoho pracího sáčku se skořápkami a plátky citrónu přidat například dva nebo tři, a to zvláště pokud perete více kilo prádla. A proč tedy přidat citrón? Důvod je prostý. Citrón umocní bělící efekt skořápek, navíc prádlo osvěží a provoní. Zároveň tato kombinace zamezuje to, aby vám na prádle během praní ulpívaly kusy pracího prostředku, které ničí tkaninu.

Využití skořápek v domácnosti

Kromě výše uvedeného lze skořápky od vajíček využít pochopitelně na mnoho jiných způsobů. Mezi ten nejoblíbenější způsob patří jistě odstraňovaní vodního kamene či jiných usazenin z nádobí nebo váz. Postup je velmi jednoduchý. Do nádoby nasypte dostatek nadrcených vaječných skořápek a následně je zalijte šťávou z citrónu a nechte působit několik dní. Výsledek vás doslova nadchne a vaše zašlé nádobí bude jako nové.

Využití skořápek na zahradě

Na zahradě mají však skořápky také široké spektrum využití. Lze s nimi například ochránit záhon před slimáky, kteří přes rozdrcené skořápky nemůžou přelézt. Kromě toho můžete skořápky použít jako velmi výživné hnojivo pro vaše rostliny. Stačí když je v nadrcené nebo práškové podobě zamícháte v půdě. Dále čtěte: Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu čpavku nebo jedlé sody s peroxidem vodíku.

Autorský článek, další zdroj: tasteofhome.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu