Přidejte do pračky skořápky od vajec. Dokážou vybělit i to nejvíce zaprané prádlo

Tipy a inspirace 20. června 2023 | 16:20 — Zuzana Procházková
Vyhazujete skořápky od vajec bez rozmyšlení do koše? To je velká škoda. V domácnosti i na zahradě mají totiž nespočet využití. V tomto článku se podíváme konkrétně na to, jak pomocí několika skořápek přidaných do pračky dokážete dokonale vybělit i to nejvíce zašlé prádlo.
Další 3 fotografie v galerii
Skořápky od vajíček mají široké spektrum využití na zahradě i v domácnosti / Pixabay

Každá zkušená hospodyně ví, že skořápky od vajec rozhodně nepatří do koše. Naopak. S vaječnými skořápkami dokážete doslova divy, a to jak v domácnosti, na zahradě, tak i k osobním kosmetickým účelům. A proč je tomu tak? Obsahují totiž vysoké množství vápníku, dále prvky jako železo, mangan, síru, fosfor, křemík, zinek a nakonec kolagen. Využít je pochopitelně můžete jak lámané na větší kusy, tak drcené či namleté na jemnou moučku.

Skořápky do pračky

Mnoho lidí zbytečně utrácí nemalé peníze za různé chemické a agresivní bělící prostředky na prádlo. Přitom stejného, ne-li lepšího, výsledku dosáhnete pomocí jedné obyčejné suroviny, a to skořápek od vajec. Ty mají totiž díky obsaženým látkám velmi silný bělící efekt a poradí si tak i s velmi zašlým prádlem.

Ekologické bělení prádla

Navíc můžete mít čisté svědomí, neboť se jedná o ekologickou cestu bělení prádla. Velkou výhodou je také to, že je tento způsob bělení prádla vhodný také pro lidi s velmi citlivou či atopickou pokožkou. A jak na to? Skořápky od vajec nejprve omyjte a poté nadrťte na větší kusy, které nasypte do pracího sáčku. Ten poté přidejte k pracímu cyklu a máte hotovo. S výsledkem budete doslova nadšeni.

Silnější efekt v kombinaci s citrónem

Ještě silnějšího efektu bělení prádla pomocí skořápek od vajíček můžete dosáhnout v kombinaci s několika plátky citrónu. Rozhodně neuškodí místo jednoho pracího sáčku se skořápkami a plátky citrónu přidat například dva nebo tři, a to zvláště pokud perete více kilo prádla. A proč tedy přidat citrón? Důvod je prostý. Citrón umocní bělící efekt skořápek, navíc prádlo osvěží a provoní. Zároveň tato kombinace zamezuje to, aby vám na prádle během praní ulpívaly kusy pracího prostředku, které ničí tkaninu.

Využití skořápek v domácnosti

Kromě výše uvedeného lze skořápky od vajíček využít pochopitelně na mnoho jiných způsobů. Mezi ten nejoblíbenější způsob patří jistě odstraňovaní vodního kamene či jiných usazenin z nádobí nebo váz. Postup je velmi jednoduchý. Do nádoby nasypte dostatek nadrcených vaječných skořápek a následně je zalijte šťávou z citrónu a nechte působit několik dní. Výsledek vás doslova nadchne a vaše zašlé nádobí bude jako nové.

Využití skořápek na zahradě

Na zahradě mají však skořápky také široké spektrum využití. Lze s nimi například ochránit záhon před slimáky, kteří přes rozdrcené skořápky nemůžou přelézt. Kromě toho můžete skořápky použít jako velmi výživné hnojivo pro vaše rostliny. Stačí když je v nadrcené nebo práškové podobě zamícháte v půdě. Dále čtěte: Pokud chcete vyčistit žluté skvrny od potu, vyzkoušejte sílu čpavku nebo jedlé sody s peroxidem vodíku.

Autorský článek, další zdroj: tasteofhome.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu