Nepoužíváte škrob? Pak se nemůžete divit, že se vám ložní prádlo nebo záclony rychle ušpiní
Škrobení prádla dnes považuje řada lidí za přežitek a zbytečnost. Škrob nahradila aviváží, která naopak prádlo zjemní a krásně provoní. Je to dobře? Částečně. Stejně jako aviváž není vhodná pro praní veškerého prádla, ani škrob nelze použít na cokoliv. V každém případě by měl mít i po desítkách let v domácnosti své místo.
Škrob vytvoří ochranný obal
Škrob má totiž jednu nepopiratelnou výhodu: prádlo hezky obalí a ochrání jej tak před ušpiněním nebo umaštěním. Tím pádem vydrží látka déle čistá. Ušetříme si čas výměnou prádla, ale také peníze, které bychom vynaložili na prací prášek a energie. Naškrobené prádlo se nespere a lépe se žehlí. Není přitom nutné mít jej pevné tak, že jde sotva přehnout.
Jaké prádlo škrobit?
Asi těžko budeme škrobit džíny, halenky nebo spodní prádlo. Význam má ale škrob v případě ložního prádla, ubrusů nebo záclon. Někdo nedá dopustit ani na škrobené pánské košile, samozřejmostí jsou pak součásti krojů. Utěrky nebo ručníky mají v tomto ohledu své příznivce i odpůrce. Ti druzí tvrdí, že kvůli škrobu nejsou schopny dostatečně sát vodu. Zkušenosti se ale různí.
Do nalévky místo aviváže
Zatímco dřív bylo nutné sypaný škrob takzvaně zavařit, dnes je situace poměrně jednodušší. Stačí zajít do drogerie a koupit si tekutý škrob nebo výrobek s příměsí škrobu, které není nutné ani vařit, ani míchat. Stačí jej nalét do pračky v poslední fázi máchání na místo aviváže. Některé škroby jsou parfemované, takže dodají prádlu mýdlovou vůni, nebo jej provoní po levandulích. Další oblíbenou variantou je škrob ve spreji, který oceníte hlavně při žehlení košilí. Vychytávky, které prodlouží život vašemu spodnímu prádlu, zase najdete zde.
Namáčení před praním
Kdo je zvyklý vybrané prádlo předem namáčet, sahá také po sypkém škrobu, který se míchá za studena. Podle návodu se zředí v určitém poměru s vodou, nechá chvilku odstát, poté se naředí víc a může se smíchat s voňavým tekutým přípravkem. Do směsi namočíme prádlo, necháme stanovenou dobu nasáknout, poté pořádně vykroucáme a klasicky vypereme. Škrob z látky už předem stáhne špínu, která se na ni navázala.
Metoda našich babiček
Kdo by si chtěl přesto vyzkoušet škrob uvařit, ať sáhne v obchodě po tuhém bramborovém. Podle popisu přípravy se určité množství rozmíchá ve studené vodě a poté vlije do vařící vody, v níž se krátce povaří. Příprava trvá nanejvýš deset minut. Bramborový škrob je vhodnější pro ruční škrobení. Pokud jej chcete vlét do pračky, před i po použití pořádně vypláchněte šuplík na aviváž.