Znečištěné pánve krásně umyjete i zvenku. Stačí si doma připravit tuto emulzi
Staré plechy, kovové hrnce i pánve obvykle odepíšeme okamžitě. Zdaleka ne kvůli jejich funkčnosti, jako spíš vzhledu. Desítky let používání se na nich odrazily a vedle nového teflonového nádobí se zkrátka nehodí. Je to škoda. Starší věci mají totiž daleko delší životnost než náčiní, které koupíme v obchodě nyní. Stačí si je jen vzít pořádně do parády.
Čisticí emulze
Po měsících používání navíc nezůstane ani modernější nádobí bez poskvrny – hlavně, když údržbu zvenku při běžném mytí pravidelně odbydeme. Udělejte si proto jednou za čas chvilku na veškeré kuchyňské nádobí a umyjte jej skutečně z gruntu.
Potřebujete:
- 1 lžíci jedlé sody
- 1 lžičku tekutého prostředku na nádobí
- 2 lžíce peroxidu vodíku
Postup:
Všechny uvedené ingredience smícháme v menší misce a vytvoříme z nich emulzi. Mícháme tak dlouho, dokud nevznikne pěna – měla by být tužší. Mezitím si připravíme znečištěné kastroly nebo pánve, které převrátíme dnem nahoru, a na vnější strany nádobí i samotné dno zespodu pěnu naneseme. Necháme stát, ať mohou jednotlivé složky působit. Zejména pak soda, která veškerý tuk a přischlé nečistoty změkčí, takže půjdou snáz dolů. Po dvaceti minutách emulzi smyjeme a nádobí umyjeme klasickým způsobem. Uvidíte, jak půjde zaschlá černota krásně dolů. Pokud by se smyla pouze částečně, neváhejte tento jednoduchý způsob opakovat.
Spalování pánve
Silnou tmavou vrstvu na hliníkových pánvích způsobuje i uhlík. Pokud to necháme zajít tak daleko, že má několik centimetrů, je třeba se jej zbavit jiným způsobem. Účinnou variantou je spalování pánve na otevřeném ohni, tedy plynovém ohřívači nebo sporáku. Poté, co nános tuku změkne, zkoušíme jej vyčistit nožem nebo tvrdším kartáčem. Počítejte však s tím, že odér v kuchyni nebude zrovna příjemný a bude třeba větrat. Spálenina se drží v bytě i týdny. Fígle, jak se jí účinně a rychle zbavit, najdete zde.