Vodu z vařených vajec rozhodně nevylévejte. Využijete ji v domácnosti i na zahradě
V prvé řadě je třeba si uvědomit, co všechno vlastně vaječná skořápka obsahuje. Největší podíl na složení skořápky, a to více než 90 procent, má uhličitan vápenatý. Ten najdete například i ve skořápkách mušlí nebo v křídě. Kromě něj však vaječná skořápka obsahuje dalších neuvěřitelných 27 prvků, například fosfor, fluor, křemík, zinek, hořčík, železo či měď. Pokud vejce vaříte ve vodě, mnoho z těchto prvků se do vody uvolňuje ve formě iontů.
Hnojivo zadarmo
Kdo nakupuje hnojivo pro rostliny v obchodě, moc dobře ví, kolik to stojí peněz. Když ale použijete vodu z vařených vajec, nebude vás to stát nic, přitom vaše rostliny vám budou nesmírně vděčné. Podpoříte jejich růst. Vodu ale pochopitelně nechejte nejprve vychladnout. Měla by mít ideálně pokojovou teplotu.
Ke kořenům i na listy
Pokud máte vodu, ve které jste vařili vejce, již vychlazenou, máte hned několik možností, jak ji místo hnojiva aplikovat.
Slijte vodu do konvičky a použijte vodu místo klasické zálivky, tedy nalijte ji v dostatečném množství přímo ke kořenům rostliny.
Pokojovým rostlinám můžete dodat minerály, obzvláště pak vápník, také jinou formou. Vodu z vajec přelijte do láhve s rozprašovačem a rostliny rovnoměrně postříkejte. Rostlinu, která trpí nedostatkem vápníku, snadno poznáte podle zaschlých konců listů a také hnědých skvrn na nich.
Voda z vajec je vhodná také ke klíčení rostlin. A pokud tuto vodu použijete na sazeničky, budou odolnější vůči různým škůdcům.
Voda z vařených vajec pomáhá rovněž udržovat optimální kyselost půdy, tedy v rozmezí 5,5 až 6,5 pH, což rostlinám obecně svědčí.
Co ještě můžete rostlinám dopřát
Zahradním a pokojovým rostlinám však nesvědčí jen voda z vařených vajec, ale také ta, ve které jste vařili rýži, čočku, fazole nebo brambory. Tyto tekutiny jsou ideálním hnojivem pro všechny rostliny. Vodou z čočky zalévejte třeba palmu, vodu z brambor zase ocení myrta. Vždy však musí jít o vodu, která neobsahuje sůl, ta totiž může rostlinám škodit. O dalším využití vody z brambor jsme psali zde.
A pokud zrovna připravujete maso, můžete stranou slít také krev, která z něj vyteče. Tu pak přidejte k zálivce, krev rostlinám krásně zvýrazní barvu listů.