Jak zabránit blednutí černého prádla při praní. Vyzkoušejte vychytávku s octem a sodou

Tipy a inspirace 30. dubna 2022 | 08:22 — Zuzana Procházková
Pokud máte ve svém šatníku alespoň pár kousků oblečení černé barvy, pak vás jistě zajímá, jak černé prádlo prát, aby barvy postupem času neztrácely sytost. Prozradíme vám proto skvělý trik s octem a jedlou sodu, díky kterému si černé prádlo svůj odstín zachová už napořád.
Další 3 fotografie v galerii
Černé prádlo má tendenci blednout kvůli, a to kvůli nesprávném praní / Depositphotos

O černé barvě oblečení se říká, že je to symbol krásy, elegance a luxusu. Černá barva se však musí umět nosit a k tomu se váže jeden podstatný fakt. Musí být stále nádherně výrazná. Jakmile začne kvůli nesprávnému praní blednout, pak je to špatně a rozhodně o symbolu elegance jednat nelze. Naštěstí existují skvělé metody, jak procesu blednutí barev bez problému zabránit.

Základem je čistá pračka

V první řadě je potřeba si uvědomit, že kvalitu praní a výsledný vzhled vypraného prádla, silně ovlivňuje stav a čistota vaši pračky potažmo pracího bubnu. Nejhůře je na tom černé prádlo, neboť právě na něm je vidět jakákoliv nečistota. Proto je vhodné, abyste před každým praním setřeli mokrým hadříkem prostory kolem těsnící gumy u dvířek pračky. Setřít však můžete i dvířka samotná. Rozhodně nezapomínejte pravidelně čistit filtr pračky.

Jak prát oblečení

Pro někoho možná samozřejmost, pro jiného nová zpráva. Prádlo je nutné důkladně třídit, přičemž bílá, černá a barevná várka je základem. Díky tomu lze také jednoduše předejít výraznému blednutí černého prádla. Věc se má totiž tak, že se během praní může uvolňovat barva, která má tendenci se do celé prací várky znovu vsakovat. To není rozhodně žádoucí. Stejně tak prádlo před praním otočte naruby aby se nenarušoval povrch vláken.

Nekupujte univerzální prací prostředek

Pakliže chcete, aby vám prádlo zůstalo nádherně černé navždy, pak se vyvarujte kupování univerzálních prostředků na praní. Ty totiž mnohdy obsahují různé bělící či rozjasňující složky, a ty pro černé prádlo nejsou žádoucí. Kupujte proto vždy prostředky na černé a tmavé oblečení, které pomáhají udržovat krásně černou barvu a nezanechávají žádné stopy.

Jedlá soda a ocet barvy zafixují

Kromě výše uvedených praktických rad, jak udržet sytost černé barvy vašeho oblečení co nejdéle, můžete vyzkoušet také jedlou sodu v kombinaci s octem. Tyto dvě suroviny totiž během praní dokážou barvu skvěle zafixovat. Stačí přidat do bubnu k prádlu půl šálku jedlé sody, ve které jste rozmíchali 3 polévkové lžíce octa a 2 polévkové lžíce soli. Následně spusťte požadovaný prací cyklus. S výsledkem bude mile překvapeni. Dále čtěte: Pokud chcete vyčistit sklokeramickou desku bez použití chemie, vsaďte na ocet a prášek do pečiva.

Zdroj: thespruce.com, wikihow.com, cs.womanpromax.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu nabízí úchvatné písečné pláže i skryté zátoky

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Zavřít reklamu