Pokud chcete vyčistit sklokeramickou desku bez použití chemie, vsaďte na ocet a prášek do pečiva

Spotřebiče 29. března 2022 | 10:15 — Zuzana Procházková
Vyčistit dokonale velmi zanesenou sklokeramickou desku a zároveň se vyvarovat jakémukoli poškrábání. To se může zdát jako nelehký úkol. Navíc jsou zakoupené chemické prostředky většinou velmi agresivní a mohou desku ve finále akorát poškodit. Jak tedy sklokeramickou desku nejlépe vyčistit? Vsaďte na dvě osvědčené suroviny, které máte běžně doma.
Další 3 fotografie v galerii
Sklokeramickou desku vyčistíte dokonale s octem a práškem do pečiva / Depositphotos

Sklokeramická varná deska se již dlouhou dobu těší velké popularitě a je jednou z nejčastěji pořizovaných typů varných desek u sporáku vůbec. Jedná se o desku s elektrickými topnými spirálami ohřívající varné zóny. Výhodou sklokeramické desky je to, že na ni můžete položit nádobí téměř z jakéhokoliv materiálu, což například u indukční varné desky není možné. Povrch navíc není náchylný k popraskání ani při velkých teplotních rozdílech.

Prevence v první řadě

Prevence a správné zacházení se sklokeramickou varnou deskou je nanejvýš důležité. Dbejte na to, abyste při vaření zbytečně nepřeplňovali hrnce a pánve, čímž snížíte riziko přetečení jídla či vody na rozpálenou desku na minimum. Pokud vám i přesto obsah hrnce vyteče na desku, pak sporák vypněte, hrnec odstavte a nečistoty z desky ihned odstraňte. Stejně tak pokud vám při vaření odpadne na desku nějaké jídlo, pak jej ihned odstraňte, aby se nepřipeklo. V rámci prevence také po každém vaření sklokeramickou desku setřete měkkou vlhkou houbičkou či hadříkem.

Pozor na ostré předměty a chemii

Nesprávným prostředkem nebo nevhodným hadříkem můžete sklokeramickou desku brzy poničit. I pokud máte na desce velké připáleniny, jsou jakékoli ostré předměty naprosto vyloučeny. Rovnou tedy zapomeňte na drátěnku, hrubou stranu houbičky na nádobí nebo jiný ostrý předmět. Není potřeba ani kupovat speciální chemické prostředky, které bývají velmi agresivní, neboť sklokeramickou desku vyčistíte dokonale s práškem do pečiva a octem.

Ocet a prášek do pečiva

O tom, že z prášku do pečiva a klasického octa vzniká jeden z nejefektivnějších čisticích roztoků, ví každá zkušená hospodyně. Navíc je tento roztok velmi šetrný a ekologický zároveň. A proč tyto dvě suroviny tolik fungují? Ocet totiž obsahuje kyselinu octovou, která odmašťuje a má antibakteriální účinky, díky čemuž ocet dezinfikuje. Prášek do pečiva zase obsahuje jedlou sodu, která funguje jako bělidlo, pohlcuje pachy a také je abrazivní.

Návod k vyčistění

K čištění sklokeramické desky si připravte láhev s rozprašovačem, ocet, prášek do pečiva, mycí prostředek, utěrku a nějaký měkký kartáč. Postup je následující. Do láhve s rozprašovačem nalijte ocet a postříkejte celou plochu varné desky. Následně na ni rovnoměrně nasypte prášek do pečiva a nechce tyto dvě suroviny reagovat (šumět). Díky této chemické reakci se začne uvolňovat špína a mastnota. Nechte působit alespoň 10 minut a poté setřete mokrým hadříkem namočeným v teplé vodě, ve které jste rozmíchali kapku mycího prostředku.

Jak na odolné připáleniny 

Pokud vám i po výše uvedeném postupu na sklokeramické desce stále zůstaly nějaké připáleniny, bude potřeba použít jemný kartáč nebo speciální škrabku určenou pro čištění sklokeramických varných desek. Nezapomeňte být velmi opatrní a na povrch příliš netlačte. Dále čtěte: Jak se nadobro zbavit mravenců v koupelně bez použití chemie. Zasáhnout musíte ihned, jakmile spatříte prvního.

Zdroj: ovenclean.com, experthometips.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu