Srpen je ideální na výsadbu jahod. Vsaďte na odrůdy, které můžete sbírat po celé léto

Exterier 05. srpna 2021 | 11:38 — Marie Drahá
Litujete, že jste nevysadili více jahod? Pokud byste v příštím roce rádi sklidili větší úrodu, nezapomeňte si co nejdřív přikoupit další sazenice. Srpen je totiž pro výsadbu jahodníků ideálním obdobím.
Další 4 fotografie v galerii
Jahody patří mezi nejoblíbenější letní ovoce / Pixabay

Milovníci jahod netrpělivě vyhlížejí během sezony každý nový přírůstek. Zejména menší děti si rády pochutnají na šťavnatém ovoci a rády je také sbírají. Říkáte si, že budete muset příští rok vysadit keříků o něco víc? Nečekejte na jaro, zasaďte si jahodníky ještě teď. Do zimy dobře zakoření a další léto se pak budete těšit z bohaté úrody.

Jahodám se daří na slunci, mají rády lehčí a mírně kyselou půdu. Svědčí jim proto kompost. Nikdy je nesázejte několik let po sobě na stejné místo. Vyberte si raději záhony po sklizené zelenině, částečně se tak vyhnete chorobám i škůdcům, které by mohly keříky napadnout. Rádi byste je sbírali průběžně po celou sezonu? Vsaďte na několik různých odrůd – rané, pozdní i stáleplodící. Dále čtěte: Všestranný ocet pomáhá i v zahradě. Snadno a levně ji zbaví plevele i škůdců.

Hodně vody a na zimu zastlat

Jahodníky se do půdy sázejí ve stejné výši, jak si je koupíte v sadbovači, srdéčko přitom musí vždy zůstat nad zemí. Rozestupy mezi sazenicemi by měly činit přibližně 30 centimetrů. Řádky se doporučuje osázet na vzdálenost 60 centimetrů tak, aby v době růstu bylo možné mezi keříky projít. Jahody si také při výsadbě žádají hodně vody. Díky vydatné zálivce se jim totiž podaří zakořenit dostatečně do hloubky. Sazenice je nutné na zimu zastlat, a to buď slámou, listím nebo netkanou textilií.

Nově zasazené keříky jahod můžete ochránit před chorobami a škůdci i tak, že je zkombinujete s dalšími plodinami. Příkladem je cibule, pórek nebo česnek, vedle nichž se jahodníky stávají odolnějšími. Pokud se vám uvolnilo záhonů víc, osejte je ještě nyní krátkodobou zeleninou typu ředkvičky, polníček, špenát nebo zimní salát. Není nad to, uvařit si na sporáku z vlastního.

Zdroj: www.nsalg.org.uk, www.ireceptar.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Faceliftovaný TUCSON se širokou nabídkou motorizací přijel již i na český trh

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu