Pokud se chystáte malovat, zvažte tekuté tapety. Mají skvělé vlastnosti a životnost až neuvěřitelných dvacet let

Interier 11. září 2021 | 08:52 — Anna Novotná
Než se rozhodnete znovu vymalovat některou místnost nebo celý byt, popřemýšlejte o dalších možnostech, co by se dalo udělat s nevzhlednými stěnami. Mezi nejmodernější dekorativní omítky v současnosti řadíme tekuté tapety, které se hodí i na nerovný povrch, dobře izolují, jsou ekologické a velmi trvanlivé.
Další 2 fotografie v galerii
Omítka, která absorbuje vodu, je ideální na vlhké zdi / Depositphotos

Tekuté tapety pocházejí z Japonska, kde mají tradici už 400 let. Velké oblibě se těší i v přímořských oblastech a postupně si nacházejí cestu i do vnitrozemí.

Co je tekutá tapeta

S klasickou tapetou má ta tekutá pramálo společného. Neprodává se v rolích, nelepí se a nepředstavuje ani hodiny úmorné práce. Tekuté tapety se prodávají v podobě suché směsi, která se ředí vodou jako sádra. Rozmíchaná hmota se nanáší na stěny pomocí špachtle nebo hladítka. Aplikaci pak zvládne opravdu každý alespoň trochu zručný pracant.

Kde najdou uplatnění

Tekuté tapety existují v bezpočtu barevných variant, proto se hodí do každého interiéru. Dobře vypadají jak v malých pokojích, tak ve velkých halách. Jednou z jejich výhod je světlostálost, to znamená, že nevyblednou. Můžete s nimi vytvářet nejrůznější vzory nebo mozaiky. Rozumí si se všemi materiály, ať už jde o dřevo, korek, různé obklady či kámen.

Pro jaký povrch se hodí

Tekuté tapety se mohou nanášet na klasickou cihlovou nebo kamennou zeď, ale také na umakart, dřevotřísku, polypropylen a samozřejmě i na sádrokarton. Problémem pro ně není ani starší nerovný povrch. Zakryjí i praskliny, a to až do velikosti tří milimetrů. Pokud vám omítka vyloženě neopadá, nebude nutné ani škrábání stěn. Ty bude stačit základně očistit od pavučin a prachu. Tekuté tapety jsou velmi dobrou variantou pro problematické prostory, jako jsou oblouky, arkýře či komínové roury. Velkou výhodou je, že po aplikaci tekutých tapet zůstane povrch stěn bez švů.

Libují si ve vlhku

Pro mnohé bude překvapivou informací, že tekuté tapety dokáží absorbovat velké množství vody, a to až jeden litr na metr čtvereční plochy! Proto jim nevadí ani aplikace do vlhkých prostor nebo na vlhké stěny. Mají však řadu dalších neocenitelných vlastností. Umí částečně tlumit zvuk, proto jsou vhodné do místností, kde se hraje na hudební nástroj. Pomáhají také udržet teplo v místnosti, čímž lze ušetřit za vytápění.

Chrání životní prostředí

Materiály, ze kterých se vyrábějí tekuté tapety, jsou ryze přírodní, tedy ekologické a zdravotně nezávadné. Jde o směs hedvábí, bavlny a celulózy. Neobsahují ani žádná ředidla, která by uvolňovala škodlivé výpary. Navíc odpuzuje prach a nečistoty. Ocení je tedy nejen astmatici, ale i lidé náchylní k onemocnění dýchacích cest. Samozřejmě i všichni ekologicky smýšlející, kteří nechtějí zbytečně zatěžovat přírodu. Čtěte také: Hledač kovů objevil neuvěřitelný poklad. Nález z pátého století obsahoval skoro kilo zlata.

Dlouhá životnost

Podle výrobců, ale také zkušeností uživatelů, vydrží nátěr tekutými tapetami bez viditelného poškození až dvacet let. Jak jsme již zmínili, nevadí mu vlhkost ani sluneční svit. Případná oprava také není složitá. Stačí použít navlhčený hadřík, který uvolní nečistotu, a vy ji poté lehce odstraníte špachtlí. Nemusíte ani přidávat další materiál, to pouze v případě většího poškození. Cena tekutých tapet se liší od výrobců, dekoru a použitých materiálů. V porovnání s klasickými tapetami je výrazně vyšší. Vezmeme-li v potaz dlouhou životnost a další zmíněné vlastnosti, jistě se vám tato investice vyplatí.

Zdroj: DecorexPro, varpet.com 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu