Pokojové rostliny, které provoní celou domácnost lépe než jakýkoli difuzér

Interier 06. listopadu 2021 | 18:56 — Zuzana Procházková
Provoněná a svěží domácnost je jistě snem každé hospodyně. Existuje však daleko lepší řešení než zakoupení drahých difuzérů či jiných osvěžovačů vzduchu. Některé druhy pokojových rostlin dokážou dokonale provonět celý byt, navíc čistí vzduch a potěší svým vzhledem. Prozradíme vám, o jakých rostlinách je řeč.
Další 3 fotografie v galerii
Voskovka je jedna z nejoblíbenějších vonných pokojových rostlin / Pixabay

Každá pokojová rostlina má nějaké charakteristiky. Některé rostliny se skvěle hodí pro pěstování v ložnici, neboť dokážou uklidnit mysl a nabudit pocit spánku. Jiné jsou zase skvělé do temných koutů, a to z toho důvodu, že dokážou prosperovat i bez denního světla. V neposlední řadě existují také pokojové rostliny vyznačující se nádhernou vůní, více či méně intenzivní, díky které dokáží za odpoledne provonět celý byt.

Citrusová vůně díky kumkvatu

Kumkvat je malý citrus se skutečně velmi voňavými květy. Aby dobře prosperoval, potřebuje dostatek světla. Proto se rozhodně nehodí do stinných místností. Stejně tak tento citrus rozhodně neumisťujte nad topení nebo blízko klimatizace. To by mu mohlo výrazně uškodit. Co se týká zalévání, je zde jedna velmi důležitá věc, kumkvat nesnese příliš vlhkou hlínu v květináči. Proto jej zalévejte vždy až v momentě, kdy jsou horní tři centimetry hlíny zcela suché. Hnojte pravidelně hnojivem na citrusy. Během zimy, když zpozorujete, že kumkvat přestal růst, tak s hnojením do jara přestaňte.

Pomerančové i jiné jasmíny

Další rostlinou, která nádherně provoní vaši domácnost, je jasmín. Jeho charakteristická vůně se mimo jiné používá hojně v kosmetickém průmyslu. Existuje velké množství druhů jasmínů, přičemž mezi ty nejoblíbenější se řadí jasmín pomerančový nebo jasmín pravý. Z hlediska pěstování nezapomeňte na to, že jasmín doslova miluje nepřímé světlo a stejně tak jako kumkvat by neměl být umístěn do stinných míst. Jasmín vyžaduje pravidelnou zálivku, nikdy ne však přemokřenou hlínu, neboť by mohl začít uhnívat.

Léčivý a voňavý rýmovník

Plectranthus amboinicus, jinak také rýmovník, kubánské oregano nebo například mexický eukalypt, je nádhernou a všestrannou rostlinou. Váš domov provoní nejlépe, pokud jej umístíte v blízkosti okna nebo jeho listy jemně promnete v ruce. Co se týká pěstování, tato rostlina vyžaduje hodně světla a suchou půdu s dostatečnou drenáží. Mimo to, že krásně voní, jej můžete využít na léčebné čaje nebo k výrobě sirupů během období viróz a nachlazení.

Populární voskovky

Hoja masitá, lidově známá jako voskovka, je nádherná rostlina jejíž listy připomínají liány. Produkuje velmi vonné hvězdicovité květy, jejichž vůně se nemusí líbit každému. Obecně se však jedná o jedny z nejpopulárnějších vonných pokojových rostlin. Voskovky mají rády slunné stanoviště, ideálně nepřímé světlo. Pokud byste je umístili do stínu, s velkou pravděpodobností nezačnou ani kvést. Co se zalévání týká, voskovka vyžaduje pravidelnou zálivku, nikdy ji nenechte vyschnout. Rozhodně ji však nepřelévejte. Dále čtěte: Seznam věcí, které jsou největšími nosiči bakterií a virů. Denně je používáte a záchod to rozhodně není.

Zdroj: gardeningsoul.com, realsimple.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu