Kávovou sedlinu můžete ještě šikovně využít. Připravte si peeling, přírodní hnojivo či repelent

Tipy a inspirace 25. srpna 2023 | 08:01 — Zuzana Procházková
Pokud patříte k milovníkům kávy a dopřáváte si ji každý den, pak byste rozhodně měli přestat vyhazovat kávovou sedlinu. Ta má totiž nespočet praktických využití v domácnosti, na zahradě a dokonce i v rámci vašich zkrášlovacích kosmetických procedur.
Další 3 fotografie v galerii
Kávová sedlina jako peeling prokrví pokožku a bojuje proti celulitidě / Shutterstockk

Kávová sedlina je dokonalým všestranným pomocníkem v domácnosti. Její antibakteriální a antioxidační vlastnosti v kombinaci s přirozenou schopností absorbce pachů a hrubou texturou z ní dělají jednu z nejužitečnějších věcí, kterou bohužel spousta lidí stále vyhazuje do koše.

Neutralizace zápachu

Kávová sedlina může být použita na různých překvapivých místech, za účelem absorbování a eliminování zápachů. Zkuste například naplnit sklenici použitou kávovou sedlinou a umístit ji nezakrytou do zadní části lednice. Tímto způsobem skvěle neutralizujete pachy potravin. Dále se kávová sedlina bude hodit po nasekání česneku nebo cibule. Stačí si s ní jemně potřít ruce a ihned zápach zmizí. Pakliže cítíte nepříjemný zápach z botníku nebo ze skříní, naplňte plátěný sáček nebo jinou látkovou kapsu kávovou sedlinou a umístěte ji do skříně. Uvidíte, jak po pár hodinách nepříjemný zápach zmizí.

Čistění kuchyně

Kávová sedlina je přirozeně abrazivní a může pomoci odstranit mastnotu a špínu z vašich kuchyňských nástrojů či povrchů. Nasypte sedlinu na kartáč či drátěnku a použijte ji k odstranění tvrdých připečených nečistot na hrncích, pánvích nebo na kuchyňském náčiní. Co však kávovou sedlinou rozhodně nečistit jsou světlé žulové nebo mramorové pracovní desky, neboť jejich barva může prosakovat do porézních povrchů.

Stejně tak můžete kávovou sedlinou účinně odstranit usazeniny z grilu a grilovacích nástrojů.

Šetrný peeling těla

Z kávové sedliny si můžete vyrobit vlastní tělový peeling. Hrubé částice kávy se ve vodě nerozpouštějí, takže jsou skvělé při liftingu a odstraňování odumřelých kožních buněk. A jak na to? Rozpusťte jednu kostku glycerinového mýdla, přidejte 1/3 šálku kávové sedliny, dobře promíchejte a nalijte do formy na mýdlo. Jakmile peelingové mýdlo zatuhne, máte hotovo.

Přírodní hnojivo

Kávová sedlina je vynikajícím zdrojem dusíku. Obsahuje také další důležité živiny, jako je fosfor, draslík, železo, vápník a hořčík, díky čemuž se jedná o velmi kvalitní hnojivo pro půdu. Chcete-li si vyrobit vlastní hnojivo, smíchejte kávovou sedlinu ideálně ještě s jinou organickou hmotou, jako je například posekaná tráva, tlející listí, kompost nebo suchá sláma. Díky tomu bude hnojivo s kávovou sedlinou lépe propouštět vodu.

Co se týká rostlin, které dobře reagují na hnojivo z kávové sedliny, tak se jedná o borůvky, zelí, ovocné stromy, rajčata, kukuřice, růže, kamélie, rododendrony a azalky.

Přilákání žížal

Kávová sedlina nejenže obohacuje půdu a funguje jako hnojivo, ale také přiláká známé malé zahradníky - žížaly. Jak je známo, žížaly zlepšují kvalitu půdy, neboť ji provzdušňují, napomáhají tak lepší propustnosti vody a do třetice vylučují trus bohatý na živiny.

Přírodní repelent proti škůdcům

Posypte jak půdu kolem jednotlivých rostlin, tak obvod vašich záhonů kávovou sedlinou, která funguje jako přirozený repelent proti škůdcům. Pomůže v boji proti mravencům, slimákům či hlemýžďům. Dále čtěte: Jak nejrychleji usušit prádlo v zimě bez sušičky? Vyzkoušejte trik našich babiček a dejte prádlo na mráz.

Zdroj: lifehacker.com, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu