Zbavte se klíšťat z okolí domu. Zaměřte se na jejich oblíbená místa

Exterier 05. srpna 2020 | 14:07 — Marie Drahá
Vyhýbáte se městským parkům i vysoké trávě, ale přitom si co chvíli přinesete domů klíště z vlastní zahrady? Je možné, že jim připravujete k přežití ty nejlepší podmínky. Máme pro vás několik rad, jak se klíšťat z okolí domu pokud možno zbavit.
Dalších 5 fotografií v galerii
Klíšťata jsou nebezpečná pro domácí mazlíčky i celou rodinu / Depositphotos

Není žádnou výjimkou, že se klíšťata dostanou do domu spolu s domácími mazlíčky. Především psi bývají často zamoření parazity. Pokud k tomu dojde, je nejlepší co nejdřív důkladně uklidit celý dům a především vyprat veškeré špinavé prádlo v horké vodě. Klíšťata se totiž nejraději chytají na špinavé oblečení nebo také ložní prádlo. Netřeba přitom zapomínat ani na pelíšky svých mazlíčků a v ideálním případě zainvestovat do speciálního obojku proti klíšťatům. Bez účinného hubicího prostředku se ovšem při výskytu klíšťat v domě často neobejdete.

Velké množství klíšťat se ale může vyskytovat také v bezprostředním okolí vašeho domu, kde představují nebezpečí pro celou rodinu. Pokud se zaměříte na jejich oblíbená místa, můžete se jich z větší části zbavit.

Starejte se o své okolí

Klíšťata mají ráda vlhkost a zdržují se především na zarostlých místech, kde je dostatek stínu nebo stromů. Jestli se tedy pravidelně staráte o trávník kolem domu, můžete si být jisti, že si jej paraziti tolik neoblíbí. Důležité je ale také prořezávat keře nebo křoví, kde by si mohla vytvořit příjemná zákoutí. Schovávat se mohou také mezi uschlými větvemi nebo spadaným listím. Dobrá údržba je tedy prevencí číslo jedna.

Dbejte také na to, aby okolí vašeho domu bylo co nejvíc prosluněné. Slunce totiž klíšťata nesnášejí, to je všeobecně známá věc. Co ale vyhledávají často, jsou místa pod ptačími krmítky. Na ta si dejte rozhodně pozor. Líbí se jim také vlhké dřevo, kde se často ukrývají do tmavých míst. Prevencí je skladovat dřevo na podpal na čistém a suchém místě, kterého se klíšťata spíše vyvarují.

Zahradu je vhodné oplotit

Rovněž je dobré dát si pozor na to, zda se vám na zahradě či u domu nepotulují cizí zvířata, případně lesní zvěř. I ta mohou k domu klíšťata docela snadno zavléct. Nejjednodušší je vlastní pozemek co nejlépe oplotit.

V neposlední řadě se můžete zaměřit také na ochranu sebe a svého okolí. Dobrou volbou může být přírodní repelent z citrusových plodů, levandule, máty nebo muškátu. Co se týče hubicích prostředků, většina z nich obsahuje nežádoucí pesticidy, na druhou stranu dokážou snížit množství klíšťat v okolí domu až o polovinu. Dále čtěte: Zahradní houpačka může vydržet řadu let jako nová. Každý materiál potřebuje jinou péči.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu