Vyrobte si netradiční podložku pod horkou konvičku za pár korun

Tipy a inspirace 04. září 2020 | 12:11 — Helena Malá
Přes den je ještě teplo, ale k večeru je už chladněji, a tak mnozí sahají po teplém čaji na zahřátí. Jestli si nechcete poničit stůl, pokládejte konvičku s horkým nápojem zásadně na nějakou podložku. Pokud ji nemáte, poradíme, jak ji za pár korun vyrobit.
Další 4 fotografie v galerii
Konvici s horkým čajem je třeba pokládat na stůl na podložku / Depositphotos

Někdo si čaj připraví jen tak, že do hrnku vloží čajový sáček a z rychlovarné konvice pak nalije horkou vodu. Ale čaj si mnozí připravují i do zásoby. K tomu slouží konvička, do které se vejde i více než litr teplého nápoje. Konvičku si pak můžete přinést třeba do obývacího pokoje a tam v poklidu popíjet šálek svého čaje podle libosti. Ale pozor! Nezapomínejte na to, že v konvičce je horká voda a pokud byste ji položili jen tak na nábytek, mohli byste jej i zničit.

Aby se nábytek od horké nádoby nezničil, je dobré používat podložky, které teplo pohltí. V obchodech je poměrně velký výběr, můžete si vybrat dřevěnou, korkovou či silikonovou, záleží jen na vás. Na druhou stranu není třeba za podložku utrácet peníze, poradíme vám, jak si ji snadno a rychle vyrobíte i sami doma.

Kolíčky na prádlo

Pokud máte doma obyčejné kolíčky na prádlo a můžete jich pár postrádat, využijte je k výrobě podložky pod horkou nádobu. Nejprve je rozmontujte a odtraňte z nich středové kovové části. Pak oba dílky spojte k sobě zploštělou špičkou pomocí tavné pistole. Až budete mít takto připravených kolíčků dostatek, vyskládejte je do kruhu a opět pomocí tavné pistole slepte k sobě. Pokud budete chtít, můžete podložku nechat jen tak, nebo ji ještě natřít barvou podle svého gusta. V takovém případě si pořiďte ještě vodou ředitelné akrylové barvy.

Oblázkové kamínky

Jestliže máte možnost nasbírat si ve svém okolí pár oblázků, můžete k výrobě podložky pod konvici s čajem použít i je. Kromě kamínků budete potřebovat ještě podklad pod kamínky. Můžete zvolit kus gumy, starou korkovou podložku, prkénko nebo kus kartonu. Pak si pořiďte také dobré univerzální lepidlo. Nejprve z kamínků poskládejte okraje tak, aby nikde netrčely. Potom dalšími kameny vyplňte zbylý prostor. Snažte se je poskládat co nejtěsněji k sobě. Až budete se svým dílem spokojeni, stačí kamínky nalepit k podkladu a máte hotovo.

Přírodní provázek

Také z přírodního provázku lze vyrobit hezkou a praktickou podložku pod horkou nádobu. Nejprve si z kartonu vystřihněte kruh o potřebném průměru. Na papír pak postupně nanášejte bílé lepidlo a od vnější hrany motejte provázek směrem ke středu, až vznikne spirála. Podložku nechte dostatečně zaschnout, můžete ji něčím zatížit, aby se během schnutí nezkroutila.

Korkové zátky

I korkové špunty jsou dobrým materiálem pro výrobu podložky. Nejprve si na stole poskládejte špunty podle toho, jak se vám to líbí. Můžete například slepit vždy dva špunty k sobě a pak z nich vytvořit kostičkový vzor tím, že je budete k sobě lepit jednou na šířku a podruhé na délku. Nebo jen zátky slepíte ve stejném směru k sobě, záleží to čistě na vás. O tom, co dalšího je možné z korkových zátek vyrobit, jsme psali zde.

Jak zachránit nábytek zničený teplem

Pokud už vám horká nádoba dřevěný nábytek poškodila a objevily se na něm bílé skvrny, nemusíte ještě zoufat. Zkuste jej opravit. Pořiďte si cídidlo na kov a zkuste pomocí něj skvrny odstranit. Vyzkoušet lze také pastu smíchanou z oleje a soli. Nechejte ji na postiženém místě několik hodin působit a nakonec povrch přeleštěte leštěnkou.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...