Jeden z posledních kuchyňských trendů si získává stále více příznivců

Kuchyně 11. října 2020 | 12:34 — Marie Drahá
Jeden z posledních kuchyňských trendů si získává stále více příznivců. Linka bez horních skříněk vypadá na první pohled elegantně a čistě. Kuchyň prosvětluje a je velkým lákadlem zejména pro kreativní duše. Ptáte se, kde vzít úložný prostor? S šikovnými nápady o něj přijít nemusíte.
Další 3 fotografie v galerii
Volný prostor nad linkou si doslova říká o výzdobu / Depositphotos

Zařídit si kuchyni bez horních skříněk se nabízí především tam, kde je možné soustředit linku k oknu. Přirozené denní světlo dopadající na pracovní desku je totiž tím největším luxusem, jaký si můžete ve své kuchyni dopřát. Zasklené tabule nabídnou výhledy ven a chybějící úložné či odkládací prostory lze nahradit několika možnými způsoby.

Hlubší spodní skříňky i užší spotřebiče

Pokud se vzdáte horních skříněk, platí, že ty spodní musí být maximálně funkční. Jednou z možností, jak využít veškerý prostor u země, je pořízení hlubších spodních skříněk v délce 70 až 80 cm. Snadný přístup k věcem zajistí pojízdné šuplíky, které lze v případě potřeby opatřit přídavnými zásuvkami. V úvahu pak připadají i šuplíky namontované do soklové části nábytku.

Rozšířením spodní části linky se současně zvětší plocha pracovní desky, kterou lze využít na odkládání koření, nožů, hrníčků či drobného nádobí. Na zvážení je pak tyč s věšáky či magnetická lišta na nože na stěně nad kuchyňskou deskou.

V kuchyních typu L nebo U se vyplatí také pořešit praktické rohové uspořádaní. Úložný prostor rozhodně zvětší skříňky s otočným výsuvem. Jestli nemáte příliš početnou domácnost, rovněž zvažte užší vestavnou myčku, dřez nebo sporák.

Prostor pro ostrůvek, vestavná skříň nebo příborník

Pokud nabízí místnost dostatečně velký prostor, vyplatí se pouvažovat nad ostrůvkem, na nějž lze soustředit varnou desku či pečicí troubu. Tento kus nábytku poslouží ke skladování i přípravě jídla. Praktickým řešením je také vysoký příborník, kde vystavíte veškeré nádobí nebo jej využijete jako spižírnu.

Prostor nad kuchyňskou linkou lze využít jakýmkoliv způsobem. V centru pozornosti může být pouze originální digestoř, závěsná tyč, zajímavý obklad nebo vzorovaná tapeta. Volný prostor si zkrátka říká o výzdobu. Vyjímat se na něm může i malovaný obraz, záleží jen na vás.

Kam se linka bez horních skříněk nejvíc hodí

Máte kuchyni, jídelnu i obývací pokoj na společném otevřeném prostoru? Právě pro vás může být kuchyně bez horních skříněk velmi stylovým řešením. Majitelé nižšího vzrůstu se navíc konečně mohou přestat trápit tím, že na horní police nedosáhnou. Krom toho je nový trend kuchyňských linek vhodný pro všechny, kteří preferují minimalismus. Je totiž cestou, jak se zbavit veškerých „nezbytných“ pomocníků a nahradit je multifunkčními. Dále čtěte: Dokonalý přehled v kuchyňských skříňkách můžete mít i vy. Stačí maličkost.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu