Kuchyň zařízená podle zásad feng shui navodí v domácnosti harmonii

Kuchyně 24. října 2020 | 10:00 — Helena Malá
Chystáte se zařizovat nebo renovovat kuchyň? Zkuste se inspirovat dávným čínským uměním feng shui. Staří Číňané totiž věřili, že když dodržíte při zařizování této místnosti několik zásad, přinese to do vaší domácnosti harmonii, ale také bohatství a prosperitu.
Další 3 fotografie v galerii
Pro volný tok feng shui je nejlepší, když je kuchyň prostorná / Depositphotos

O tom, že jídlo je pro člověka důležité, není pochyb. Stejně důležité je ale dobře zařídit prostor, ve kterém se pokrmy připravují. Už od počátků lidstva bylo ohniště, táborák či kuchyň místem, kde se shromažďovali lidé, potažmo rodina. Proto právě kuchyň představuje podle feng shui bohatství a prosperitu rodiny a centrum společných aktivit.

Umístění kuchyně

Pokud chcete kuchyň mít v souladu se zásadami feng shui, neměla by být v blízkosti hlavního či zadního vchodu, protože by vám feng shui energie mohla snadno uniknout. Pokud to kvůli dispozici prostoru není možné, můžete energii přesměrovat třeba pomocí určitého typu zástěny (plenta, záclonka…). Kuchyň by také neměla být průchozím pokojem. Procházením z jednoho pokoje do druhého přes kuchyni se opět odčerpává energie. Také se snažte zakrýt všechny trubky či potrubí.

Dopřejte si prostor

V tmavé a stísněné kuchyňce se bude dobře vařit málokomu. Ne vždy máte možnost mít prostornou kuchyň, ale vždy se dá problém řešit. Opticky prosvětlíte a zvětšíte kuchyň třeba pomocí světlých barev, nebo přidáním skleněných a zrcadlových ploch. Co se týká barev, ideální je pro kuchyň podle feng shui žlutá, která  přispívá k dobrému trávení. 

Na osvětlení nešetřte

Investujte do kvalitního světla, které prosvětlí kuchyň. Tmavá kuchyň nikdy nebude působit prostorně. V kuchyni by mělo být několik úrovní správného osvětlení, aby byl prostor vzdušný, prostorný, čistý, světlý a příjemný.

Rostliny podpoří proudění energie

Čerstvé květiny i zelené rostliny jsou rozhodně v učení feng shui vítané, jelikož podpoří proudění energie a navodí příjemnou atmosféru v místnosti. Červené nebo žluté květy dejte do vázy na stůl - podpoří chuť k jídlu. Na okna rozestavte zelené bylinky, které navíc můžete využít při vaření. Čerstvé květiny může nahradit i mísa s ovocem. Nesmí být ovšem hnilé či zkažené.

Zbavte se zbytečností

Zamyslete se také nad tím, zda nemáte v kuchyni spoustu zbytečností. Věnujte čas protřídění nádobí a spotřebičů, které už nepoužíváte. Čím více nepotřebných kousků budete mít na očích, tím více vás budou rozptylovat. Nechte si v kuchyni jen to potřebné a uvidíte, jak prokoukne.

Kam se sporákem

Sporák s troubou jsou snad součástí každé kuchyně. Podle feng shui je nejlepší, když je nasměrujete ke středu kuchyně, na místo, kde bude za sporákem pevná stěna (tedy ne uprostřed místnosti). Stěna totiž představuje stálou podporu k blahu a prosperitě rodiny. Ideální pak je, pokud při vaření vidíte na dveře do kuchyně. Pokud to dispozičně není možné, zkuste si pomoci zrcadly. Sporák by měl být perfektně čistý, to ovšem platí i pro celou kuchyni. O tom, jak rychle a levně dát staré kuchyni nový vzhled, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu