Trendem v bydlení je minimalismus a chytrá řešení. Barvou roku je pozitivní barva, která potlačuje chuť k jídlu

Interier 27. října 2020 | 12:38 — Marie Drahá
Otevřené police, které si oblíbili majitelé menších bytů i skandinávského stylu bydlení, jsou na ústupu. Jestli chcete být příští rok trendy, vsaďte na bezúchytkové skříňky nenáročné na údržbu. Interiéru má vládnout čistý a jednoduchý design a praktický minimalismus.
Další 4 fotografie v galerii
Bleděmodrá je barvou vody a nových technologií / Depositphotos

Ani v příštím roce se designéři při navrhování interiérů nevzdávají přírodních materiálů, jakými jsou dřevo, kámen, sklo a jejich kombinace. Hitem při vybavování domácností se však stávají také nanopovrchy. Jedním z nich je nanolaminát, jenž se využívá při výrobě nábytku. Jeho největší předností je, že na něm nejsou vidět otisky prstů. Při poškrábání jde naopak opravit obyčejnou žehličkou, protože umí reagovat například na teplo.

Dveře se obejdou bez kliky

Technologické novinky se dostávají stále více do popředí. Důkazem toho jsou dveře na bezdotykové ovládání, které splňují nejvyšší hygienické normy. Takřka bezdotykové je také magnetické zavírání. Nejmodernější dveře se zkrátka bez kliky zcela obejdou. Pokud si bez nich nedokážete domácnost představit, dobrou volbou může být masivní měď nebo mosaz bez povrchové úpravy. Zajímavou inspirací jsou také „neviditelné dveře“, pro něž jsou typické skryté zárubně a totožný odstín se sousedící stěnou, s níž dokonale splynou.

Mezi další chytrá řešení patří bezúchytkové skříňky, které se otevírají pouhým zatlačením, nebo integrované elektrické zásuvky vhodné především do kuchyně. Může jít o zásuvky, jejichž součástí je reproduktor, který umožní přehrávat zvuk například přes Bluetooth. Stále oblíbenějšími se stávají rovněž skleněné dotykové vypínače. Součástí všech moderních kuchyní i koupelen jsou pak termostatické baterie, jež prakticky okamžitě nastaví vodu na stanovenou teplotu.

Kuchyňská linka ve dvou barvách

V příštím roce bude in mít kuchyňskou linku ve dvou barvách. Zatímco doposud od sebe dělily spodní a horní část kontrastní obklady, novým trendem je sladit horní skříňky se zdí a barevně je odlišit od dolních skříněk. Spodní části bude slušet tmavě zelená, smaragdová i námořnická modrá, horním naopak bílá, krémová nebo dekor světlého dřeva. Jestli se nedokážete vzdát kachlí, ať v kuchyni nebo v koupelně, pak se poohlédněte po geometrických tvarech nebo zalaminovaných přírodninách. Ani moderní domácnost se neobejde bez pořádné spíže, ovšem důmyslně skryté před zraky ostatních.

Barvou pro rok 2021 byla vyhlášena bleděmodrá, potažmo pak béžová a tmavý bronz. Světle modrá je barva inspirovaná vodou a chytrými technologiemi. Působí pozitivně a dokáže interiér osvěžit, protože do něj vnese mořskou atmosféru. Jedná se o studený odstín, takže se výborně hodí do kuchyní, kde majitelé drží dietu a snaží se zhubnout – potlačuje totiž chuť k jídlu. Bleděmodrá barva se dá dobře kombinovat s oblíbenou mátovou, čistý dojem vytvoří ve spojitosti s bílou, šedou i tmavě modrou. Dále čtěte: Sametový vinyl vypadá jako jemný koberec, nádherně hřeje a výborně se udržuje.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu