Vytvořte si galerii podél schodiště tak, aby lahodila oku

Interier 02. listopadu 2020 | 11:10 — Marie Drahá
Využít volné stěny kolem schodiště se doslova nabízí. Galerie složená z obrázků či rodinných fotografií je vděčná, protože prohlubuje a zvýrazňuje prostor v interiéru. Zvládnout se dá za jedno odpoledne. Poradíme vám, jak galerii uspořádat, aby lahodila oku.
Další 4 fotografie v galerii
Obrazová galerie zvýrazní prostor kolem schodiště / Depositphotos

Obrázky pověšené v interiéru by měly respektovat osobní styl a podtrhnout vybavení domácnosti. Jen tak bude mít domácí galerie smysl. Vlastnímu vkusu je nutné přizpůsobit velikost i vzhled rámečků. Zatímco formální styl si žádá rámečky jednotného stylu, u neformálního je povoleno prakticky všechno. Přesto je vhodné držet se dvou až tří velikostí a vybraného tématu.

Stupňovité uspořádání

Pokud toužíte po stylovém aranžmá a máte obrázků akorát na délku schodiště, nabízí se uspořádat je stupňovitě, tzn. vytvořit jednu řadu obrázků, které budou schodišťový vzor kopírovat. Pro to, abyste zjistili, jaké udělat mezi obrázky rozestupy, změřte nejprve délku schodiště ve spodní části, aby byl metr na úrovni podlahy, nikoliv šikmo. Poté srovnejte na zemi obrázky vedle sebe a změřte je na délku. Výsledek, který dostanete odečtením délky schodiště a obrázků, podělte rovným dílem mezi rámy.

V okamžiku, kdy znáte rozestupy mezi rámy, naměřte vzdálenost 145 (150) cm od horního schodu směrem nahoru a místo označte křížkem. Postupujte směrem dolů a křížky udělejte na několika dalších místech, abyste z nich posléze mohli vytvořit spojnici. Šikmá linie je důležitým vodítkem pro to, aby se vám podařilo uspořádat obrázky rovnoměrně a galerie působila symetricky. Nyní na stěnu zkuste přiložit jeden z obrázků a ujistěte se, že výška odpovídá vašim představám. V opačném případě nakreslete linku na jiném místě. Při natloukání hřebíčků nebo vrtání hmoždinek se vždy držte spojnice a vypočítaných rozestupů.

Skupinové uspořádání

Jestli se chystáte zaplnit prostornou stěnu a máte k dispozici větší množství obrázků, vytvořte z nich skupiny. Nejprve rozložte výtvory na podlaze a promyslete si, jak je společně uspořádat a kolik místa mezi jednotlivé rámečky vložit. Poté se přesvědčte, že jsou na délku kratší než je celková délka stěny. Protože je obrázků hodně, je lepší držet se při aranžování dvou linek. První může být ve výšce 150 cm, druhá lícuje se spodní stranou rámů a schodištěm, případně zábradlím. Obě spojnice můžete pro názornost vyznačit malířskou páskou, kterou snadno ze zdi strhnete.

Jestli chcete dosáhnout dokonalého výsledku, vytvořte si z obrázků šablony. Všechny rámečky, které se chystáte pověsit na zeď, položte na papír, obkreslete a vystřihněte. Šablony umístěte pomocí pásky na zeď a libovolně přesouvejte, dokud nebudete s rozložením zcela spokojeni. Nezapomeňte si je prohlédnout z povzdálí a pro vyváženost se držte šikmých linií. Pomocí obyčejné tužky si pak označte závěsná místa.

Náš tip

Těžší rámy i motivy směřujte na levou stranu galerie, velké obrazy pak do její spodní části. Fungují jako těžiště.

Připevňování obrázků na stěnu

Rámy připevněte na stěnu pomocí dvou hřebíčků, aby byly stabilní a nekřivily se při každém pohnutí. Další možností je připevnit na zadní část rámu malé gumové podložky, které je spolehlivě udrží na zdi. Dále čtěte: Čtyři praktické tipy, jak vybrat stylový televizní stolek do obývacího pokoje.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Bouřky mohou být nebezpečné. Proč byste měli vynechat sprchování a mytí nádobí během bouřky?

Jaké jsou výhody běhu? Fakta a mýty o tomto sportu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...