Aby prádlo ze sušičky krásně vonělo, můžete si za pár korun vyrobit vůni podle vašich představ

Spotřebiče 21. listopadu 2020 | 09:18 — Helena Malá
Kdo má doma sušičku prádla, určitě si ji pochvaluje. Prádlo se často nemusí žehlit, je načechrané a zbavené i sebemenších chloupků. Jednu vadu na kráse ale sušička přeci jen má. Prádlo z ní vytažené nevoní. Tento problém však má řešení.
Další 3 fotografie v galerii
Slabinou sušiček je, že prádlo z nich vytažené moc nevoní / Pixabay

Hodně lidí dává do pračky aviváž, která prádlo dokáže provonět na hodně dlouho. Jenže pokud začnete používat sušičku, na aviváž budete muset zapomenout. Důvodem je, že zbytky aviváže mohou sušičku postupně zanášet a spotřebiči tak zkrátíte jeho životnost. V lepším případě vám sušička vůni aviváže jednoduše vyfouká a nebude po ní ani památky. Přesto existují možnosti, jak mít ze sušičky prádlo voňavé.

Voňavé ubrousky do sušičky

V drogerii jsou k dostání speciální voňavé ubrousky do sušičky. Stojí pár desítek korun, takže finančně vás rozhodně nezruinují. Kromě toho, že vaše oblečení zbaví statické elektřiny, tak ještě vaše prádlo příjemně provoní. Vůně pronikne hluboko do vašeho prádla a výsledek je podobný, jako když použijete při praní aviváž. Při každém sušení stačí vložit jeden ubrousek do sušičky.

Pokud by se vám ale vůně nezdála být dost silná, rozhodně to nevylepšíte tím, že příště dáte do sušičky více ubrousků. Naopak tím můžete spotřebiči ublížit. V krajním případě to může vést až k ucpání sušičky. Nikdy proto nedávejte do bubnu více kusů, než výrobce doporučuje. Jakmile sušička dosuší, ubrousek je třeba mezi prádlem najít a vyhodit do koše.

Velkou výhodou je velký výběr voňavých ubrousků, dobrá dostupnost i snadné použití. Na druhou stranu jsou pouze jednorázové, což není příliš ekologické.

Tuhá vonítka i speciální aviváž

Místo ubrousků můžete použít také tuhá vonítka do sušičky. Ta vydrží vonět v řádech týdnů až měsíců, nejsou ale na trhu zatím příliš rozšířená.

K dostání jsou také speciální aviváže s kondicionérem, u kterých výrobce deklaruje, že jsou vhodné i do sušiček.

Nejméně dostupnou, ale zajímavou možností je tekutá vůně do sušičky. Zatím se s ní setkáte jen u některých značkových sušiček. Vůně je v malém flakonku, který se zasadí do dvířek sušičky a uvolňuje vůni při jejím používání. Pro sušičky ostatních značek je ale flakonek nepoužitelný.

Domácí vůně do sušičky

Vyzkoušet můžete také vlastnoručně vyrobenou vůni do sušičky. Její výhoda je, že vás vyjde na zlomek ceny, přizpůsobíte si ji svému vkusu a ještě ji lze používat opakovaně.

Co budete potřebovat

  • 4 čtverce bavlněné látky o rozměru cca 10 × 10 cm
  • vinný ocet
  • esenciání olej
  • skleněnou uzavíratelnou dózu

Například ze starého povlaku na polštář si vystřihněte čtyři čtverce bavlněné látky o rozměru cca 10 × 10 cm, mohou být i trochu větší. Pokud máte entlovací nůžky, ušetříte si práci, pokud ne, zapošijte okraje, ať se vám látka nepáře. Látkové čtverce vložte do skleněné uzavíratelné dózy a zalijte po okraj octem. Pak přidejte 10 kapek esenciálního oleje dle vašeho výběru a nechejte látku nasáknout, ideálně přes noc. Druhý den už můžete první čtvereček vložit do sušičky k prádlu. Po vysušení zase čtverec vložte do dózy a znovu nechejte nasáknout voňavým octem. Prádlo bude vonět a ještě díky octu zároveň vydezinfikujete sušičku. Pokud vás zajímá, jaké prádlo do sušičky nesmí, přečtěte si náš článek zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu