Jak zařídit, aby se robotický vysavač nestal v domácnosti zbytečnou přítěží

Spotřebiče 25. listopadu 2020 | 13:17 — Marie Drahá
Robotický vysavač už si našel místo v mnoha domácnostech. Přestože podlahový vysavač stoprocentně nahradit nedokáže, usnadní práci seniorům i všem zaměstnaným. Uvažujete, že si jej letos dopřejete k Ježíšku? Nezapomeňte si při nákupu pohlídat několik věcí.
Dalších 5 fotografií v galerii
Levnější model nemusí splnit vaše očekávání / Depositphotos

Součástí každého automatického vysavače je základna, která je neustále zapojená do elektřiny, aby se v ní mohl robot kdykoliv dobít. Musí být na snadno dostupném místě a s dostatečným prostorem okolo, aby do ní případně mohl vysavač bez potíží zaparkovat.

Chytrý přístroj se umí nabít sám

Funkce automatického nabíjení a dokování je jedním z důležitých kritérií při výběru robota. Pokud jej model má, sám pozná, že se brzy vybije, takže automaticky zamíří na základnu, kde se nabije. Jakmile dokončí úklid, znovu se vrátí na stanici. V opačném případě se může stát, že zůstane stát vybitý uprostřed neuklizené místnosti do té doby, než ho nabijete, což může být značně nepraktické.

Dokáže pokračovat tam, kde přestal

Další funkcí, která s automatickým dokováním souvisí, je pokračování v úklidu. Model, který ji má, si pamatuje, kde před nabíjením skončil a přesně v tom místě také úklid dokončí. Nestane se, že by část místnosti zůstala neuklizená nebo naopak vysavač zbytečně uklízel stejný prostor dvakrát.

Bez rotačních kartáčů ani ránu

Pokud vám hodně padají vlasy nebo máte domácího mazlíčka, pohlídejte si, aby měl vysavač ve výbavě rotační kartáče. Nametají veškeré nečistoty k sacímu otvoru, takže zajistí efektivní úklid místnosti. Velkou předností jsou boční kartáče, které zvládnou očistit i nábytek nebo zdi. V zásadě je jedno, zda se robot pohybuje v pásmech nebo kruzích.

Větší sběrná nádoba a kapacita baterie

Robotický vysavač je nutné pravidelně vyprazdňovat. Čím větší má kapacitu, tím lépe. Velikost sběrných nádob se často pohybuje kolem 500 ml. V případě větší plochy či nepořádku nepřipadá menší v úvahu, stejně tak pokud máte v domácnosti zvířata. Stejně důležitá je také kapacita baterie. Čím je vyšší, tím větší plochu je vysavač schopen na jedno nabití zvládnout. Může totiž trvat i několik hodin, než se akumulátor nabije.

Model, který se umí orientovat v prostoru

Senzory, kamery i lasery umožní robotickému vysavači bezproblémovou orientaci v jakémkoliv prostoru. Pokud je nemá, pohybuje se po místnosti náhodně, což není zrovna efektivní. Příliš laciný robot jednoduše neví, že má změnit směr a může rozbít vázu nebo spadnout ze schodů a poškodit se. Chytřejší pomocník lze naopak přesně naprogramovat a stanovit mu zábrany či virtuální zeď, tj. infračervený paprsek tvořící neviditelné zábrany, které robot nikdy nepřekročí.

Může uklízet, když (ne)jste doma

Úklid lze nastavit denně na stejnou hodinu, případně v každý den na jiný čas. Nemusíte se tak bát, že zapomenete robot před odchodem do práce zapnout. Ovládání navíc usnadní Wi-Fi aplikace, díky níž budete moci vysavač sledovat prostřednictvím chytrého telefonu na dálku. Většina automatů je poměrně tichá, takže pokud si pohlídáte i hlučnost vysavače, může uklízet klidně večer, když se díváte na televizi. Dále čtěte: Na nákupu spotřebičů lze výrazně ušetřit. Slevu dostanete i za natržený obal.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu