Topná sezona zahájena. Projďete si fakta i nejčastější mýty o vytápění

Tipy a inspirace 06. prosince 2020 | 16:35 — Klára Sanders
Zima už je v plném proudu a způsobů, jak vytopit svůj domov, je hned několik. O jejich výhodách, nevýhodách, způsobu používání a údržbě existuje bohužel i mnoho mýtů.
Další 1 fotografie v galerii
V zimě se bez topení prostě neobejdete / Pixabay

Starý nebo nový kotel

Dnešní doba se snaží starých kotlů zbavit a do popředí se dostávají novinky a vymoženosti všeho druhu. Nevěřte však tomu, že jsou moderní kotle zcela bez údržby. Naoak. I když se snižuje čas, který musíte kotli věnovat při samotném vytápění, musíte dávat pozor na kontrolu a servis řady elektronických prvků, které má. Každý rok je proto vhodný i pravidelný servis! To samé platí i pro komín!

Skutečné náklady se zjišťují těžko

Dalším omylem je, že při výběru vytápění je zásadní cena paliva. Pokud chcete dobře porovnat náklady na vytápění, cena paliva ani energie není vše. Liší se totiž i náklady na koupi a údržbu, stejně jako celkové platby za energie. Říká se, že elektřina je čistý zdroj tepla, což také není úplně pravda. Pokud máte elektrokotel, z komína se sice nekouří, ale elektřina se může vyrábět v uhelných elektrárnách, kde se uhlí spaluje. V konečném důsledku to tak škodí ovzduší více.

Dřevo a přímotopy nejsou tak nákladné, jak se tvrdí

Docela pravdivá není ani pověra, že při vytápění dřevem se musí pořád přikládat. Nutné je to například u krbu, ale něco jiného je kotel vylepšený o akumulační nádrž, který vydrží i několik dní. Mluví se i o tom, že je drahé vytápění přímotopy. Vytápění elektřinou sice patří mezi dražší, takže se nevyplatí u běžných domů. Pokud ale máte úsporný dům, nemusí to tak vždycky být. Rozdíly v nákladech totiž bývají minimální, ale přímotopy koupíte levně. Hodí se také tam, kde se topí jen občas.

Odvzdušňování je konec

Každý asi v dětství doma nebo alespoň u prarodičů zažil, že musel držet kbelík u topení, ze kterého se vypouštěla voda. Tím se měl z oběhu dostat vzduch a topení mělo lépe topit. Dnes jsou však radiátory z pevných materiálů a dobře utěsněné. Vypouštění vody může být příčinou koroze vnitřních částí a díky vypouštění a napouštění se může zhoršovat. Psali jsme také: Topení v zimě dává pokojovkám zabrat. Dopřejte jim správnou péči, existují k tomu různé vychytávky

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu