Topení v zimě dává pokojovkám zabrat. Dopřejte jim správnou péči, existují k tomu různé vychytávky

Tipy a inspirace 10. října 2020 | 11:18 — Marie Drahá
Přechod z léta do zimy dá většině pokojovým rostlinám pěkně zabrat. Nedostatek světla, nevhodná zálivka i suchý vzduch způsobí, že začnou chřadnout a snadno je napadnou škůdci. Pokud chcete, aby rostlinky topnou sezonu přežily, nezapomeňte na pravidla, která obnáší zimní péče.
Další 3 fotografie v galerii
Odpařovací miska s keramzitem udrží substrát rostlinky stále vlhký / Depositphotos

Počínaje topnou sezonou začínají pokojové rostliny svůj boj o přežití. Ve snaze dopřát jim co nejvíce denního světla často umisťujeme rostliny na okenní parapety, pod nimiž jsou instalovány radiátory. Ani dostatečná zálivka je však před sálajícím teplem neochrání. Voda se ze zeminy velice rychle odpařuje a výsledkem je často suchý substrát. Co udělat pro to, aby se pokojovky v zimním období netrápily? Máme pro vás pár tipů.

Existují vychytávky pro zapomětlivce

Rostlinky umistěné poblíž topení si žádají častější a pravidelnou zálivku. Pokud na ni zapomínáte, poohlédněte se po dekoračních skleněných koulích, z nichž se voda dostává do zeminy postupně. Podobnou samozavlažovací službu vám prokážou i obyčejné PET láhve, ty ovšem nepůsobí tak dekorativně.

Pokud se rozhodnete rostlinku z parapetu postavit na jiné místo, nejdřív si ověřte, zda není příliš citlivá na přesuny. Řada druhů pokojových rostlin se navíc bez denního světla prakticky neobejde, tudíž je stejně nutné vybrat jim místo poblíž okna. Jejich listy se začnou přirozeně otáčet za světlem, takže nezapomeňte květináč pravidelně otáčet. Rostlinám, kterým lze dopřát v zimním období vegetační klid, obvykle pak stačí menší zálivka.

Vzduch lze zvlhčit několika způsoby

Dostatečná vlhkost vzduchu je jednou z nejdůležitějších podmínek kvalitního růstu rostlin. Časté větrání bohužel v tomto případě nestačí. Nehledě na to, že na průvanu nebo při teplotách pod nulou by mohly rostliny prochladnout či dokonce uhynout. Řešením je dopřát rostlinám pravidelné rosení měkkou odstátou vodou.

Klasické odpařovače vzduchu zavěšené na topení nemají takový účinek jako elektrický zvlhčovač. Jestli se vám však do něj investovat nechce, vsaďte na odpařovací misku. Pod květináč umístěte misku s vodou, jejíž dno zaplníte oblázky nebo keramzitem, aby rostlinám nezačaly uhnívat kořínky.

Hnojení se v zimním období vyhněte

Ani v zimním období nezapomínejte rostlinám pravidelně odstraňovat zvadlé květy a odumřelé listy. Pokud se na nich usazuje prach, pravidelně jej utírejte, pokojovkám se pak bude lépe dýchat. V tomto období je nehnojte, potřebují si odpočinout.

Známkou toho, že se pokojovým rostlinám nedaří, může být sesychání konečků a hnědnutí špiček, nerozvitá poupata nebo přítomnost škůdců. Jakmile na nich objevíte svilušky, molice či třásněnky, ihned zakročte. Pozdější likvidace škůdců je mnohem obtížnější. Dále čtěte: Škůdci pokojovek, se kterými se setká každý pěstitel. Jak s nimi zatočit i bez chemie.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu