Jak pečovat o balkónové rostliny během léta, aby vás odměnily záplavou květů i na podzim

Tipy a inspirace 26. června 2022 | 08:48 — Zuzana Procházková
Péče o balkónové rostliny je během léta nanejvýš důležitá, neboť vysoké teploty a nízká vlhkosti jim rozhodně neprospívá. V tomto článku vám proto poradíme, co během letních měsíců rozhodně nezanedbat v rámci péče o rostliny na balkóně, a dále jakých nejčastějších chyb se vyvarovat.
Další 2 fotografie v galerii
Letní měsíce jsou pro balkónové rostliny těmi nejnáročnějšími / Depositphotos

Letní měsíce jsou pro rostliny pěstované ať už na balkóně nebo na terase těmi nejnáročnějšími. Mnoho lidí navíc odjíždí na dovolené a své rostliny nechávají často napospas osudu. Ty pak s největší pravděpodobností uhynou. Kromě toho jsou časté chyby v oblasti zalévání, hnojení či zastřihování.

Specialistka zahradnictví, paní Irena Holoubková, pro Magazinplus vysvětlila, jak se během léta o rostliny na balkóně starat a jakým věcem se obloukem vyhnout.

Zalévání

Ať už na balkóně pěstujete jakékoli rostliny, je potřeba během léta dbát na pravidelnou zálivku v největším měřítku. Ideální frekvence zalévání je v letních měsících jednou denně, a to nejlépe brzy ráno nebo večer.

Pokud byste na zálivku zapomněli, nesnažte se další den objem vody zdvojnásobit, neboť by vám květina mohla začít zahnívat. Pokuste se zalévat květiny skutečně pravidelně, a pakliže odjíždíte na dovolenou, tak si domluvte s příbuznými či sousedem zalévání. Při dlouhodobém nezalévání totiž může rostlina utrpět trvalé trauma, ze kterého se už nevzpamatuje a umře.

Hnojení

Balkónové květiny jsou známé pro svůj rychlý růst a bohaté květenství, pakliže jsou jim dopřány ideální podmínky. Dbejte proto na to, abyste jim dodávali dostatek živin, a to prostřednictvím správného hnojiva. To by mělo obsahovat zejména draslík, dusík a fosfor. Pro balkónové rostliny obvykle fungují nejlépe hnojiva tekutá, která budete dávkovat 1x týdně. A jestliže vám rostliny začnou žloutnout, tak jim dopřejte pořádnou dávku roztoku síranu železa. Ideální koncentrace je 4 gramy na jeden litr vody.

Další péče o rostliny

Třetím velmi důležitým krokem v rámci péče o balkónové rostliny přes léto je kontrolování, zda se někde neobjevily nějaké zahnívající či plísní napadené listy. Ty je poté potřeba ihned odstranit. V opačném případě by se mohla choroba rozšířit i na zdravé části rostliny a to rozhodně není žádoucí.

Rozlišujte však listy zahnívající a od těch zažloutlých, které nemusí hned značit nějakou chorobu. Žlutá barva listů často značí, že rostlině chybí některé živiny. Zde postačí, když rostlinu přihnojíte a uvidíte, zda se její stav zlepší. Pokud se rostlina za pár dnů nezlepší, zežloutlé části odstraňte. Dále čtěte: Zbavte se rybenek a zajistěte, aby se k vám už nevrátily. Nesnáší vanilku a další vůně.

Autorský článek, další zdroj: indiagardening.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu