Jak pečovat o balkónové rostliny během léta, aby vás odměnily záplavou květů i na podzim

Tipy a inspirace 26. června 2022 | 08:48 — Zuzana Procházková
Péče o balkónové rostliny je během léta nanejvýš důležitá, neboť vysoké teploty a nízká vlhkosti jim rozhodně neprospívá. V tomto článku vám proto poradíme, co během letních měsíců rozhodně nezanedbat v rámci péče o rostliny na balkóně, a dále jakých nejčastějších chyb se vyvarovat.
Další 2 fotografie v galerii
Letní měsíce jsou pro balkónové rostliny těmi nejnáročnějšími / Depositphotos

Letní měsíce jsou pro rostliny pěstované ať už na balkóně nebo na terase těmi nejnáročnějšími. Mnoho lidí navíc odjíždí na dovolené a své rostliny nechávají často napospas osudu. Ty pak s největší pravděpodobností uhynou. Kromě toho jsou časté chyby v oblasti zalévání, hnojení či zastřihování.

Specialistka zahradnictví, paní Irena Holoubková, pro Magazinplus vysvětlila, jak se během léta o rostliny na balkóně starat a jakým věcem se obloukem vyhnout.

Zalévání

Ať už na balkóně pěstujete jakékoli rostliny, je potřeba během léta dbát na pravidelnou zálivku v největším měřítku. Ideální frekvence zalévání je v letních měsících jednou denně, a to nejlépe brzy ráno nebo večer.

Pokud byste na zálivku zapomněli, nesnažte se další den objem vody zdvojnásobit, neboť by vám květina mohla začít zahnívat. Pokuste se zalévat květiny skutečně pravidelně, a pakliže odjíždíte na dovolenou, tak si domluvte s příbuznými či sousedem zalévání. Při dlouhodobém nezalévání totiž může rostlina utrpět trvalé trauma, ze kterého se už nevzpamatuje a umře.

Hnojení

Balkónové květiny jsou známé pro svůj rychlý růst a bohaté květenství, pakliže jsou jim dopřány ideální podmínky. Dbejte proto na to, abyste jim dodávali dostatek živin, a to prostřednictvím správného hnojiva. To by mělo obsahovat zejména draslík, dusík a fosfor. Pro balkónové rostliny obvykle fungují nejlépe hnojiva tekutá, která budete dávkovat 1x týdně. A jestliže vám rostliny začnou žloutnout, tak jim dopřejte pořádnou dávku roztoku síranu železa. Ideální koncentrace je 4 gramy na jeden litr vody.

Další péče o rostliny

Třetím velmi důležitým krokem v rámci péče o balkónové rostliny přes léto je kontrolování, zda se někde neobjevily nějaké zahnívající či plísní napadené listy. Ty je poté potřeba ihned odstranit. V opačném případě by se mohla choroba rozšířit i na zdravé části rostliny a to rozhodně není žádoucí.

Rozlišujte však listy zahnívající a od těch zažloutlých, které nemusí hned značit nějakou chorobu. Žlutá barva listů často značí, že rostlině chybí některé živiny. Zde postačí, když rostlinu přihnojíte a uvidíte, zda se její stav zlepší. Pokud se rostlina za pár dnů nezlepší, zežloutlé části odstraňte. Dále čtěte: Zbavte se rybenek a zajistěte, aby se k vám už nevrátily. Nesnáší vanilku a další vůně.

Autorský článek, další zdroj: indiagardening.com.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu