Dokonale vyrovnané oblečení můžete mít během chvilky a bez námahy

Spotřebiče 08. prosince 2020 | 12:15 — Helena Malá
Aby vaše oblečení, které si chcete vzít ráno do práce či večer na nějakou společenskou událost, bylo perfektní, nemusíte hned vytahovat žehlicí prkno, žhavit žehličku a pak pracně vše žehlit. Daleko snadněji vám to půjde s napařovačem oblečení. Oblečení díky němu bude vyrovnané během chvilky a bez velké námahy.
Další 3 fotografie v galerii
S napařovačem máte vyrovnané oblečení raz dva / Depositphotos

Na trhu je k dostání obrovské množství modelů a vybrat ten správný napařovač tak nemusí být úplně snadné. Poradíme, na co se při výběru zaměřit. Než se vůbec začnete výběrem napařovače oděvů zabývat, odpovězte si na tyto otázky:

  • Chcete napařovač oděvů pouze pro pohotové žehlení jednotlivých kusů ošacení, nebo jím chcete zcela nahradit žehličku?
  • Budete napařovat jemné tkaniny, nebo čekáte, že si váš napařovač poradí i se silnějšími druhy látek?
  • Chcete napařovač oděvů pro domácí použití nebo hledáte takový, který dá vaše oblečení do formy snadno a rychle i na cestách?

Co si musíte pohlídat

  • příkon
  • výstup páry
  • velikost nádržky na vodu
  • hmotnost napařovače oděvů
  • délku kabelu

Příkon

Čím vyšší příkon, tím si napařovač lépe poradí s jakoukoliv látkou. Obecně lze sílu příkonu rozdělit na pomyslné tři stupně:

  • Příkon 1 200 až 1 400 W je ideální pro jemné materiály a oděvy.
  • Příkon kolem 1 500 W má již dostatečnou sílu pro všechny běžné druhy textilií.
  • Příkon kolem 2 000 W si poradí i s těmi nejhrubšími materiály a s napařovačem disponujícím tímto příkonem lze žehlit i více vrstev látky najednou.

Výstup páry

Výstup páry neboli parní výkon udává, v jakém množství pára z napařovače nepřetržitě vychází. Čím vyšší produkce plynulé páry, tím rychlejší a snadnější žehlení. U ručních napařovačů se setkáte s trvalým výstupem páry v hodnotě 20-30 g/min. Napařovače se stojanem disponují produkcí páry 30-45 g/min.

Velikost nádržky na vodu

Čím větší zásobník na vodu, tím delší provoz přístroje na jedno dolití. Nádržka ručního napařovače s obsahem 200 ml vydrží zhruba 10 min provozu, obsah 250 ml vystačí na 15-18 min. Samozřejmě svoji roli hraje výkonnost napařovače, protože při vyšším výkonu se spotřebovává voda rychleji a při nižším pomaleji. Na trhu jsou k dispozici také modely ručních napařovačů, které díky adaptéru umožňují přišroubovat místo zásobníku na vodu vlastní PET láhev. Je to šikovná vychytávka, kterou využijete především na cestách.

Hmotnost napařovače oděvů

Ruční napařovače mají velmi nízkou hmotnost kolem 1 kg, i když se najdou také robustnější modely o váze 2 kg. Jejich hmotnost se pak trochu navyšuje dolitím vody. Samozřejmě čím menší hmotnost, tím jednodušší manipulace s napařovačem, ale dejte pozor na dostatečnou výkonnost. U napařovačů se stojanem váhu hlídat nemusíte, protože zásobník vody mají oddělený. Pro jednodušší přesouvání po bytě je lepší, když je stojan na kolečkách.

Délka kabelu

Ačkoliv se na to někdy zapomíná, délka kabelu je podstatný parametr. Kabel parního napařovače by měl být dostatečně dlouhý, především pokud chcete pomocí něj narovnávat také záclony a závěsy či vylepšit vzhled různým potahům. Délka přívodního kabelu bývá 1,9-3 metry.

Jaké užitečné funkce a příslušenství oceníte

  • funkci Anti Calc
  • funkci automatického čištění
  • vertikální i horizontální napařování
  • funkci regulace páry
  • automatické vypnutí
  • možnost přidat vůně
  • praktické nástavce a kartáče

Ruční napařovače oděvů

Výhodou ručních napařovačů oděvů je, že jsou kompaktní, lehké a skladné. Pomocí nich rychle upravíte oděv přímo na ramínku. Jde o ideálního pomocníka na cesty. Poradí si se šaty, halenkou i celým oblekem.

Kromě toho, že napařovač oděvů pomačkané oblečení během chviličky vyžehlí, odstraní z něj také zápach a látce dodá svěží vzhled. Ruční napařovače o výkonu 1 200 W jsou výborné pro jemné textilie, ale u hrubších látek už nemusí mít dostatečnou sílu. Zatímco ty s vyšším výkonem si už poradí se všemi běžnými druhy oděvu.

Napařovače oděvů se stojanem

Stojanový napařovač oděvů je ve své podstatě věšák se zabudovaným parním generátorem. Některé modely mají svoji konstrukci vylepšenou o žehlicí prkno, které vám zajistí oporu při žehlení. Vysoký příkon a silný výstup páry umožňují rychlé a efektivní žehlení všech textilií od hedvábí až po bytový textil. Během několika málo tahů perfektně vyžehlí všechny druhy oděvů a rychle si poradí i s těmi nejobtížnějšími záhyby. I přes velký obsah zásobníku vody jsou to velmi pohotové spotřebiče připravené k provozu do jedné minuty. Pokud jsou na kolečkách, ulehčuje to jejich přesouvání po bytě. O žehličkách, které se samy čistí i vypínají, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu