Chytrá kuchyň budoucnosti. Upozorní na to, že dochází mléko a navrhne vám, co uvařit

Kuchyně 30. prosince 2020 | 13:57 — Marie Drahá
Ovládání spotřebičů, topení či okenních rolet na dálku se v některých domácnostech stalo již samozřejmostí. Umělá inteligence jde však ještě dál. Potřebujete zhubnout? Pořiďte si váhu, která dokáže sledovat příjem kaloriií a tuků. Pitný režim vám zase pohlídá chytrá láhev. A co teprve chytrá kuchyň.
Další 3 fotografie v galerii
Lednice ověří, které potraviny dochází a připraví nákupní seznam / Depositphotos

Chytré spotřebiče jsou nedílnou součástí inteligentní domácnosti. Díky svým funkcím usnadní práci a ušetří čas, abychom se mohli věnovat čemukoliv jinému. Stačí si stáhnout příslušnou aplikaci do chytrého telefonu a předehřát si troubu, aby byla připravena k použití v okamžiku, kdy se vrátíme z práce domů. Mezitím si můžeme na dálku zapnout pračku i myčku, samy si nastaví program a dávkují prášek či saponát. Přes mobil je možné ovládat také varnou konvici.

Hlasový asistent poslechne na slovo

Vroucí vodu na čaj však dokáže během několika sekund připravit také chytrá dřezová baterie. Krom toho si s ní připravíme osvěžující nápoj v podobě vychlazené perlivé vody, která připomíná chuť horského pramene. Chystáte se připravovat večeři a umýt salát? Stačí jen zadat pokyn, světla nad linkou se rozsvítí a dřez se naplní vodou. Hlasový asistent se rovněž stal součástí většiny chytrých zařízení.

Zatímco bezdotykový koš nám pomůže s lepší hygienou, inteligentní koš automaticky zabalí odpadky, jakmile se sáček naplní a upozorní, že je potřeba koš vynést. Poté jej znovu připraví na další použití. Kdo bydlí v paneláku a chce elegantně separovat bioodpad, nelze než doporučit bytový kompostér. Pracovité žížaly promění rostlinné zbytky domácnosti na vermikompost. Výsledkem bude organické hnojivo, které se bude hodit do truhlíků.

Chytrá kuchyň má být reakcí na plýtvání

Chytrá zařízení pro vás už nejsou žádnou novinkou? Pak se můžete těšit na koncept tzv. chytré kuchyně. Vědci totiž přišli na to, že umělá inteligence jde v domácnosti využít ještě lépe. Podařilo se jim napřiklad vyvinout lednici, která upozorní na to, že dochází mléko, nebo systém, jenž doporučí recept na základě potravin, které máte doma – a to podle individuálních zvyklostí. Dále čtěte: Chytrá trouba sama pozná, jakou zvolit teplotu a jak dlouho jídlo péct.

Takzvaná Smart Kitchen má fungovat podobně jako samoobslužná pokladna v supermarketu. Kuchyňská linka bude opatřena stovkami senzorů, které snímají jednotlivé položky nákupu a ukládají je do databáze, kterou lze postupně rozšiřovat. Na základě seznamu poskytne majitelům informaci, že některým potravinám končí trvanlivost a je třeba je co nejdříve spotřebovat. Hlavní motivací pro vývoj chytré kuchyně totiž bylo zabránit plýtvání s potravinami a zamezit nadbytečnému odpadu. Vědci ostatně upozorňují na to, že je jen otázkou času, kdy umělá inteligence kompletně ovládne naše domácnosti.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu