Když zařizujete kuchyň pro seniory, je lepší se některým věcem vyhnout

Kuchyně 28. prosince 2020 | 09:44 — Marie Drahá
Každá žena sní o tom, pořídit si po čase novou kuchyň. Zatímco mladší lidé si potrpí na design a funkčnost, starší generace preferuje jednoduchost a sází na jistotu. Plánujete zařizovat kuchyň pro seniory? Víme, na co si dát při vybavování pozor.
Další 3 fotografie v galerii
Pro seniory je důležité, aby byli v kuchyni soběstační / Depositphotos

Pro starší lidi je důležité, aby se cítili v kuchyni bezpečně a především se v ní obešli bez cizí pomoci. Myslete na to ještě předtím, než se do zařizování pustíte.

Zbytečně velkému prostoru se vyhněte

Řada starších lidí nemá v oblibě příliš velký prostor, cítí se v něm nesvá a trochu ztracená. Možná vaše babička dříve vařila pro velkou rodinu, ale ta doba je nenávratně pryč. Ve dvou nebo sama si bohatě vystačí s menší kuchyňskou linkou a jídelnou pro několik lidí. Na čem však není třeba ubírat, je pracovní plocha.

Preferujte kratší vzdálenosti

Ve správně navržené kuchyni existuje mezi dřezem, ledničkou a sporákem pomyslný trojúhelník, který umožňuje plynulý přechod z jedné zóny do druhé. Aby se starší lidé při přípravě jídla zbytečně neunavovali, dbejte na to, aby rozestupy mezi jednotlivými sekcemi byly mezi 120 až 250 centimetry. Mezi přechody by rovněž neměla stát žádná překážka.

Pracovní plocha na míru

Starším lidem vadí mnohdy každý pohyb navíc. Nebylo by moc fajn, kdyby se museli při přípravě jídla zbytečně hrbit a bolela je záda. Myslete na to, aby se pracovní plocha kuchyňské linky nacházela ve správné výšce. Při pokrčených rukách by se měla nacházet ve vzdálenosti mezi 10 až 15 centimetry od loktů.

Vše by mělo být v dosahu

Ukládání věcí až ke stropu může představovat šikovné řešení pro mladé páry, které žijí v menším bytě, ale nikoliv pro seniory. Pro starší generaci je důležité, aby měla všechno na dosah ruky – od hrníčků, talířků až po hrnce a pánvičky. V případě spodních skříněk je pro seniory snadno ovladatelný výsuvný systém. U horních skříněk buďte opatrní. Manipulaci můžete usnadnit starším lidem tím, že je posadíte o něco níž.

Na chytré spotřebiče zapomeňte

Moderní technologie představují pro většinu seniorů španělskou vesnici. Funkce, které nám často ušetří práci, ocení jen stěží. Starší generace vyrůstala bez chytrých spotřebičů a zacházet se s nimi naučí jen těžko. Mnohem lépe uděláte, pokud vsadíte na obyčejnou klasiku, s níž si budou vědět rady na první dobrou. Místo toho jim raději pořiďte robotický vysavač, který za ně uklidí. Dále čtěte: Jak zařídit, aby se robotický vysavač nestal v domácnosti zbytečnou přítěží.

Náš tip

Dobrou volbou v bytě pro seniory mohou být posuvné dveře, které zajíždějí do stěny a nemají práh. Na manipulaci jsou snadnější než klasické dveře s klikou.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu