Vonná svíčka dokáže provonět malý i velký prostor. Držte se ale několika zásad

Tipy a inspirace 06. ledna 2021 | 11:05 — Klára Sanders
Vonné svíčky dokáží navodit příjemnou atmosféru. Interiér vašeho bytu pak bude příjemně vonět. Nezapomeňte ale dodržet několik zásad, které se v případě velkého a malého bytu trochu liší.
Další 4 fotografie v galerii
Vonné svíčky dokáží navodit příjemnou atmosféru / Pixabay

Vonné svíčky jsou velice oblíbené, ať už je používáte k provonění bytu nebo ke zpříjemnění koupele. Svíčky mají různé aroma, obecně většinou platí, že čisté bílé a květinové voní nejjemněji. Naopak výraznější aroma můžete očekávat v případě vůní ovocných a svátečních. Vůbec nejaromatičtější bývají svíčky, jejichž vůně spojuje jídlo a koření. Obsah citrusové složky značí výraznější svěžest, naopak přidání bílých květů celý vonný akord zjemní. S trochou šikovnosti a citu pro věc lze jednotlivé vůně i kombinovat. 

Jak nejrychleji provonět interiér

Z parafínových výrobků se nejrychleji rozpustí vosk, který navíc provoní i opravdu veliké prostory. Vkládá se do elektrických aromalamp, které jsou v nabídce i s časovačem pro zvolení přesné doby provonění. Máte-li rádi plamínek, pak je jasnou volbou vosk v aromalampě.

Velké prostory

Sytost vůně záleží na jejím typu (vůně jsou různě intenzivní) a důležitý je také průměr voskového jezírka. Nejvyšší vonný výkon má vonný vosk. Pokud zapálíte dva ve dvou aromalampách a umístíte je na různá místa vašeho domova, provoníte byt opravdu maximálně výrazně.

U vosku samozřejmě záleží na průměru horní mističky, čím širší, tím sytěji vosk voní. Podobného efektu dosáhnete zapálením několika malých svíček (například votivních). Pro stálé provonění velkých místností použijte vůni do zásuvky a nastavte indikátor sytosti vůně na maximum (stupeň 3).

Malé prostory

Koupelnu, WC, skříň, komoru, zásuvky a podobně provoníte malými svíčkami, visačkami či kolíčky do auta. Pokud byste naopak zvolili velké svíčky, vůně by mohla být natolik intenzivní, že by se příjemný pocit brzy proměnil v aromatické peklo. Pro interiér auta se hodí pochopitelně jen visačky nebo kolíčky. Svíčky v žádném případě.

Výhody vonných vosků

Vonné vosky mají hned několik výhod. Sytě provoní interiér až na 20 hodin (liší se dle intenzity vůně), mají nenákladnou zkušební velikost, pokud nechcete hned investovat do svíčky, a dají se také mezi sebou kombinovat. Navíc můžete každý den volit jinou vůni podle nálady a počasí.

Vosky rozpouštějte v aromalampě pomocí obyčejné čajové svíčky. Nepokládejte ho do vody. Vosk je plně rozpuštěný za několik minut. Můžete do mističky nalámat více druhů vosků, jen dejte pozor, aby se rozpuštěné do mističky vešly a nepřetekly. Raději nedávejte aromalampu blízko zdi, občas se totiž může stát, že vosk trochu prská.

Jakmile čajovka vyhoří, můžete zapálit další. Množství vosku neubývá, pouze slábne intenzita vůně. Přejete-li si vosk odstranit, nechejte ho úplně vychladnout a vložte aromalampu do mrazáku, za pár minut se vosk snadno vyloupne.

Postup při pálení svíčky

Nejrovnoměrněji vypálíte vonnou svíčku (aniž by se v ní udělal „tunel“) tak, že necháte vždy rozpustit vosk až ke kraji sklenice. Tak se z vosku vytvoří hladinka, která uvolňuje vůni nejintenzivněji. Svíčku nikdy nepalte v průvanu nebo na nerovné ploše. Pro nejrovnoměrnější hoření, lepší voskové jezírko a maximální dobu hoření můžete použít ozdobný prstenec.

Pokud se vám tunel již vytvořil, můžete zkusit jednu praktickou vychytávku - obalte celou svíčku do alobalu (i po obvodu) a nahoře nechte pouze malý prostor pro plamínek. Celá svíčka se pěkně zahřeje a rozpustí se i tuhé okraje vosku. Jakmile je vosk rozpuštěný až ke kraji a svíčka po sfouknutí vychladne, sejměte alobal a při dalším zapálení se už budete moci těšit z krásného celistvého jezírka.

Votivní svíčky jsou vytvořeny tak, že se rozpouštějí, proto je vždy palte ve vhodných svícnech s kalíšky. Nikdy je nepalte volně stojící. Intenzivnějšího vonného efektu dosáhnete zapálením 2 až 3 votivek, můžete použít stejné nebo různé pro zajímavější efekt. Psali jsme také: Vyrobte si na svátky vlastní vůni podle chuti. Výroba aroma svíčky není nic složitého. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu