Skvrn z látkového potahu se zbavíte poměrně snadno. Poradíme, jak na to

Tipy a inspirace 01. ledna 2021 | 16:12 — Marie Drahá
Mastné fleky od cukroví, skvrny od kávy či od vína, čmárance na zdi. Vánoční svátky, které trávíme doma s rodinou, většinou dají čalouněnému nábytku pěkně zabrat. Skvrny jsou přitom nejvíce viditelné na jednobarevných potazích, které jsou poslední roky obzvlášť trendy. Jak se nečistot účinně zbavit?
Další 3 fotografie v galerii
První pomoc představuje vlhčený ubrousek nebo čistý savý hadřík / Depositphotos

Na látkových potazích se fleky vytvoří velmi rychle. Stačí okamžik či chvíle nepozornosti a problém může být na světě. Zatímco s prachem a nejrůznějšími drobky si jednoduše poradí hubice vysavače, skvrny dostaneme dolů pouze ručně. Platí přitom pravidlo, že čím dřív se je pokusíme z tkaniny odstranit, tím existuje větší šance, že na ní flek nezůstane natrvalo.

Vlhčené ubrousky nebo savý hadřík

V případě snímatelných potahů je to snadné. S fleky od jídla nebo pití si poradí běžný prací prostředek, případně odstraňovač skvrn. U čalouněného nábytku je dobré držet se instrukcí výrobce nebo všeobecnými radami.

První pomoc obvykle představují dětské nebo čisticí vlhčené ubrousky. Nejsou ani suché, ani příliš mokré a s běžnými skvrnami od jídla si bez potíží poradí. Nemáte je zrovna po ruce? Vezměte si na pomoc čistý, jemný a savý hadřík. Pozor však dávejte na jejich barevné varianty, které mohou látku sedačky obarvit.

Pohlídejte si teplotu vody

Pokud si obyčejná voda se skvrnou neporadí, smíchejte teplou vodu s troškou mýdla nebo prostředkem na mytí nádobí do husté pěny a zubním kartáčkem nebo houbičkou se postupně snažte skvrnu z látky dostat dolů. Při čištění postupujte vždy od krajů směrem do středu, aby se skvrna nezvětšovala.

A pozor, není skvrna jako skvrna. Univerzálnímu postupu se vyhněte v případě, že odstraňujete fleky od čokolády, kterých se nejlépe zbavíte pomocí vlažné vody. Na krev je pak naopak nejlepší použít vodu studenou. V případě čmáranců od fixů vám pomůže pár kapek lihu, u červeného vína se osvědčila sůl.

Při odstraňování skvrn se vždy snažte pracovat co nejrychleji, přece jen se jedná o látku, která poměrně rychle saje. Nakonec vše vysušte kouskem čisté látky nebo papírovým kapesníkem. Chemickým čistidlům se pro jistotu vyhněte, mohly by čalounění nevratně poškodit.

Na mikrovlákno funguje i čistidlo na koberce

Všimli jste si skvrn na sedačce až po nějaké době a přemýšlíte, jak se jich zbavit? I odolné fleky můžete dostat z pohovky dolů. Při čištění však berte ohled na to, jakým druhem látky je sedačka potažena. Například na mikrovlákno lze použít i čisticí přípravek na koberce nebo šampon na čalounění. S odolnými nečistotami si mnohdy účinně poradí parní čistič, který navíc představuje záruku té nejvyšší hygieny. Dále čtěte: Pokud vás trápí skvrny od vosku, máme pro vás zaručené tipy, jak je odstranit z různých povrchů.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu