Při rekonstrukci koupelny se lidé často dopouštějí několika přešlapů. Vyhněte se těmto chybám

Koupelna 11. ledna 2021 | 15:08 — Helena Malá
Ať už se hodláte pustit do rekonstrukce malé či velké koupelny, vždy je třeba vše promyslet do posledního detailu. Nejde totiž jen o to vybrat vanu, umyvadlo či obklady a dlažbu podle svého gusta. Právě na detailech můžete pohořet.
Další 3 fotografie v galerii
Při rekonstrukci koupelny se řada lidí dopouští několika zbytečných chyb / Depositphotos

Zařídit koupelnu, aby vypadala perfektně a plnila bezchybně svůj účel, není tak snadné, jak se může zdát. Vyvarujte se nejčastějších chyb, které ve výsledku mohou mít nepříjemné následky.

Hodně věcí v malé koupelně

Pokud disponujete malou koupelnou, nesnažte se do ní za každou cenu vtěsnat co nejvíce věcí. Místnost by měla působit vzdušně a navozovat pocit uvolnění, relaxace. Pokud už do tak malé koupelny umístíte hodně vybavení, bude stísněná, chaotická, přeplácaná. Je dobré si ještě před rekonstrukcí přesně ujasnit, co vše v ní chcete mít a co naopak můžete oželet. A pokud byste rádi měli v koupelně jak vanu, tak sprchový kout, budete si muset nejspíš vybrat jen jedno z toho, nebo pak zvolit vanu se zástěnou.

Nezapomeňte na dveře a podlahu

Hodně lidí při plánování koupelny zapomíná na dveře a pak přichází zklamání. Dobře si proto spočítejte, kolik místa vám zbývá a kolik volného prostoru musíte pro dveře nechat.

Nepodceňte také materiál, ze kterého vytvoříte podlahy. Ne každá dlažba se do koupelny hodí, ať už proto, že se třeba hůře udržuje, nebo proto, že je příliš kluzká. Myslete také na barvu podlahy. Tmavá podlaha místnost opticky zmenší a zútulní, naopak světlá zvětší a provzdušní.

Nekvalitní produkty

Koupelnu každý člověk využívá několikrát denně, nevyplatí se proto šetřit na materiálech. Alespoň ne tehdy, pokud chcete, aby vám dělala radost několik dalších let. Mnozí se snaží ušetřit peníze třeba tak, že si pořídí nekvalitní vodovodní baterii s plastovou kartuší. Jenže pak se nedivte, že se vám brzy rozpadne, nebo že bude vypouštět do vody nebezpečné látky a kovy. Lepší je investovat do baterie s keramickou kartuší, která mimo jiné lépe odolává vodnímu kameni. Baterii k vaně vybírejte až poté, co budete znát její rozměry.

Nedostatečný odtok u sprchového koutu

U bezbariérových sprch se často podceňuje odtokový systém. Pokud nainstalujete nedostatečný odtokový žlab, může se stát, že voda nebude stíhat odtékat a dostane se tam, kam nechcete. Máte-li sprchovou hlavici s větším průtokem vody, větší odtokový žlab je základ.

Lepší je teplé světlo než studené

Také osvětlení je v koupelně hodně podstatné. Tím spíš, pokud nemáte možnost do místnosti dostat denní světlo. Pamatujte si, že v koupelně bude vždy lépe působit teplé světlo, protože se nejvíce podobá tomu přirozenému slunečnímu. Jednou z častých chyb je, že si lidé nechají v koupelně instalovat jen jedno svítidlo. Přitom budete potřebovat minimálně dvě - jedno hlavní a jedno u zrcadla. Oceníte ale i další svítidla, například v sprchovém koutě. O tom, jak lze koupelnu oživit i bez větších investic, jsme psali zde.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu