O venkovní dlažbu se vyplatí dobře pečovat. Vydrží vám výrazně déle

Exterier 15. ledna 2021 | 16:03 — Klára Sanders
Venkovní dlažba je ideální řešení pro terasu, balkon, prostor kolem domu nebo bazénu. Použít ji můžete i na příjezdovou cestu. Měla by ladit s obklady domu a se schody. To ale neznamená, že vše musí být ze stejných materiálů a shodných barev. Důležitá je také péče o venkovní dlažbu, díky které prodloužíte životnost materiálu.
Další 4 fotografie v galerii
Venkovní dlažba je ideální řešení pro terasu, balkon, prostor kolem domu nebo bazénu / Depositphotos

Snad u každého domu se někde objeví venkovní dlažba. Vybírat můžete z materiálů, jako je beton, keramika, plast nebo i přírodní kámen. O každý materiál se vyplatí pečovat. Dlažba pak bude dlouho vypadat dobře i déle vydrží. 

Materiál volte s ohledem na místo

Prakticky veškeré materiály mohou vlivem působení různých činitelů ztrácet na své původní kráse. V prvé řadě by měl člověk přemýšlet, kde jaký materiál použije - i v rámci jedné zahrady jsou místa suchá, vlhká frekventovaná či méně zatěžovaná. Je tak dobré volit materiály nejen z estetického, ale i praktického hlediska.

Například příjezdová cesta musí být připravená na časté přejíždění autem. Vysokou nosnost nabízejí betonové dlažby (můžete volit zámkový typ, ale i jiné tvary). Před pokládkou dlažby je dobré se dále zamyslet nad výběrem i v té části, kde plánujete grilovat a tedy předpokládáte větší znečištění. S ohledem na minimální nároky na údržbu se pro tuto část hodí keramické exteriérové dlaždice. Ty ale musejí být odolné proti mrazu, otěru a musejí mít protiskluzový povrch.

Nejčastěji se na zahradách uplatňuje beton, kámen či keramika. 

Péče o beton

Jeho nevýhodou je vysoká nasákavost. Jelikož tato dlažba velmi dobře přijímá vodu, může se na ní tvořit mech. Dlažba tím trpí, ale zejména představuje bezpečnostní riziko, protože se stává kluzkou. Velmi účinným způsobem zbavení se mechu z betonové dlažby je použití vysokotlakého čističe. Nejlépe několikrát do roka.

Levnější, ale fyzicky namáhavější variantou je koště, které je možné připojit přímo k zahradní hadici. Při intenzivním čistění skvrn se s tímto pomocníkem sice trochu zapotíte, při pravidelnějším drobném úklidu dlažby jde ale o skvělou metodu.

V zimě pamatujte na pravidelné odklízení sněhu. Jinak se do dlažby během vyšších teplot dostane voda, která posléze během snížení teplot zmrzne a dlažbu poškodí. To platí o vodě obecně. Nejlépe je použít hydrofobizační nátěr, který zabraňuje pronikání vody do betonu. Rovněž zabraňuje tvorbě skvrn například po polití dlažby olejem.

Starost o přírodní kámen je náročná

Přírodní kámen je zřejmě na údržbu nejnáročnější. Pokud chcete, aby stále vypadal dobře, je třeba se o něj starat pečlivě a často. Můžete při větších plochách použít i vysokotlaký čistič. Šetrnější je však přírodní kámen očistit obyčejným hadrem nebo tvrdším smetákem. Dále se zaměřte na spáry mezi jednotlivými kameny. Je třeba je vyčistit a zbavit plevele. Můžete ho vytrhat nebo použít chemikálii proti plevelům. I kámen můžete v konečné fázi natřít přípravkem proti pronikání vody.

Nepodceňujte ani spadané listí, které za sebou nechává stopy během tlení. Stejně tak dokáží napáchat škodu cukernaté roztoky uvolňující se ze stromů (javor, lípa).

Keramika

Nejsnadnější na údržbu je dlažba keramická. Zde se rozhodně vyplatí kontrolovat mechanické poškození. K samotné údržbě pak stačí keramickou dlažbu pouze setřít vlhkým hadrem, případně můžete použit přípravek určený pro keramické dlažby.

Jedině správnou údržbou docílíte toho, že vám bude dlažba sloužit co nejdéle a k tomu bude hezky vypadat. Rovněž pravidelnou údržbou zamezíte i určitým bezpečnostním rizikům, jako je například růst mechu a následná kluzkost dlažby.

Zatočte s mechy a plevely

Působením vody může docházet k pokrytí povrchu mechem. Pokud se ho budete chtít zbavit definitivně, je vhodné použít speciální prostředky. Opět je ale důležité vybírat s ohledem na materiál dlažby. Na trhu se objevují i ekologicky šetrné přípravky pro čištění exteriérových ploch. 

Častým nešvarem zahradních dlažeb je prorůstání spár plevelem. I zde je možné využít ekologicky šetrné přípravky, nenásilnou a poměrně efektivní cestou je i zalití plevele horkou vodou.

Prevence

I u péče o venkovní dlažbu patí, že nejlepší je prevence. Ta spočívá například v pravidelném zametání drobných nečistot, a to včetně spadaného listí, trávy a podobně. Pokud se chystáte dělat nějakou špinavou činnost (přesazování květin, oprava auta), chraňte dlažbu krycí fólií nebo třeba starým kobercem. Totéž platí i při stavebních pracích.

Zbytky malty, tmele či lepidla jsou téměř neodstranitelné. Pravidelně opravujte spáry a vyplňte pískem. Po nanesení písku není vhodné povrch ihned zametat, písek je potřeba postupně do spár zašlapat. Ideální dobou pro opravy dlažby je podzim, než přijdou přízemní mrazíky. Po čištění porézních povrchů (kámen, beton) je vhodné použít hydrofobizační nátěr, který napomůže zamezit pronikání vody a mastných nečistot. Psali jsme také: Ochraňte svůj dům před zloději

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu