Praktické tipy, jak vybrat lampičku na čtení, k práci nebo dětského pokoje

Interier 30. ledna 2021 | 16:14 — Marie Drahá
Zatímco tradiční domácnost nejlépe doplní dřevo či kov, moderní interiér snese i plast a výraznější barvy. Design a cena však nejsou jedinými kritérii, na které je třeba dát si při výběru lampy pozor. Musíme rozlišit, kam svítidlo pořizujeme a co které modely nabízejí.
Další 3 fotografie v galerii
K dětské posteli se nejlépe hodí teplé bílé světlo s intenzitou 500 lumenů / Depositphotos

Lampy a lampičky se staly nepostradatelným doplňkem našich interiérů. Doplňují centrální svítidlo a současně poskytují komfort pro činnost, kterou v dané místnosti provádíme. V ložnici mohou navodit příjemnou atmosféru při čtení, v pracovně a v dětském pokoji se pomáhají soustředit na práci či dětské tvoření. Lampiček je na výběr nepřeberné množství. Snadno však zjistíme, že jsou v nich podstatné rozdíly.

Kde bude lampa stát

Hlavním klíčovým faktorem při výběru svítidla je místnost, kde bude lampa stát, a současně činnost, pro kterou ji pořizujeme. V případě ložnice nejčastěji řešíme, aby lampa do interiéru co nejlépe zapadla, zároveň však požadujeme, aby její světlo přímo dopadalo na knihu (ideálně zezadu, případně zboku). Na pracovním stole musí lampa naopak rovnoměrně osvítit celou pracovní plochu. Stejně jako v případě dětského stolu je třeba zabránit tomu, abychom si při psaní stínili a zbytečně kazili oči. Lampa by měla stát na opačné straně, než je píšící ruka dítěte či dospělého.

Jaká je nejlepší intenzita světla

Každá lampička by měla mít především správnou sílu světla. Na čtení v posteli bohatě postačí žárovka s intenzitou 300 lumenů pro dospělého a 500 lumenů pro děti. Ke zvýšení napětí v očích a únavě zraku totiž nedochází tím, že by světlo bylo slabší. Příliš intezivní osvětlení vadí očím daleko víc. Žárovka o intenzitě 500 lumenů se rovněž hodí na pracovní stůl.

Odstín světla je při výběru stěžejní

Neméně důležitý je při výběru žárovky i odstín světla, který udává počet kelvinů. Studené bílé světlo s údajem 3000 až 5000 kelvinů se hodí do pracovny, teplé bílé světlo o síle 3000 kelvinů a nižší pro relaxaci. Obecně platí, že čím více kelvinů, tím je odstín světla studenější. Je třeba mít vždy na paměti, že modré světlo organismus probouzí a může mít za následek poškození centrální části sítnice.

Pokud bychom lampičku rádi využívali jako orientační světlo, ale současně také na čtení, pletení a další činnosti, u nichž je třeba dobře vidět, je nejlepší zvolit takovou, která disponuje přepínačem intenzity světla. Lampa s tímto vylepšením totiž šetří energii a také oči. V neposlední řadě náklady, které bychom vynaložili na koupi dvou různých typů lamp.

Funkce, které v interiéru oceníme

Napevno připevněná svítidla možná vypadají esteticky, ale daleko praktičtější jsou lampy s otočným svítidlem, s nimiž si lehce přizpůsobíme tok světla podle momentální potřeby a typu práce. Individuální nastavení umožňují také lampy s vysouvacím ramenem, u nichž lze přizpůsobit výšku dle vlastních potřeb. Všichni, kteří rádi proměňují interiér, ocení možnost výměny stínidla lampy.

Moderní lampičky nabízejí také celou řadu funkcí. Některé z nich disponují USB portem pro nabíjení mobilu, dotykové ovládání, displej s kalendářem, budíkem či teploměrem. Dále čtěte: Několik tipů, jak si vyzdobit ložnici stylově a za pár korun.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu