Recyklujte a buďte originální. Vyrobte si designové stínidlo z láhve od vína

Tipy a inspirace 07. února 2021 | 14:22 — Klára Sanders
Pokud máte rádi originální bytové doplňky, máme pro vás jeden tip. Vyrobte si stínidlo z láhve od vína.
Dalších 5 fotografií v galerii
Prázdné láhve od vína vám mohou ještě posloužit / Depositphotos

Existují bytové doplňky, které dokáží s interiérem udělat opravdové divy. Zajímavé osvětlení je toho dokonalým příkladem. Pokud procházíte obchody a pořád si nemůžete vybrat, tak se dál netrapte a zůstaňte klidně doma. Svítidlo, které vás bude bavit, si totiž můžete vyrobit sami.

Dopřejte si láhev vína

Nejlépe vám to půjde ve dvou. Budete totiž potřebovat prázdnou láhev od vína (nejlépe z tenčího skla), řezáček na sklo, brusnou houbičku, žárovku, objímku, přívodní kabely. Udělejte si příjemný večer a láhev kvalitního vína vypijte s partnerem či partnerkou den předem. S výrobou osvětlení začněte s čistou hlavou až druhý den.

Ve dvou to půjde lépe

Nejprve bude třeba odřezat dno láhve, aby se do ní dostala žárovka. Láhev položíme na ležato, nejlépe na utěrku. Řezáčkem na sklo vyryjeme do láhve rysku po celém jejím obvodu. Tato část práce se nejlépe dělá ve dvou, kdy jeden s láhví otáčí a druhý řeže rysku. Je nutné, aby byla ryska souvislá a řez jsme nijak nepřerušili.

Jakmile máme tuto část hotovou, připravíme si ve varné konvici horkou vodu. Tou pak rysku poléváme. Jak na rysku vylejeme celou konvici, ihned vložíme láhev pod tekoucí studenou vodu. Pod studenou vodou dno láhve pukne a odpadne. Brusnou houbičkou zapilujeme okraje, abychom se o láhev nepořezali. 

Odborné práce přenechte jiným

Stínidlo máme připravené, stačí protáhnout přívodní kabel. Můžete zvolit třeba textilní, který se po letech do našich domácností jako retro vzpomínka znovu navrátil. Zkompletujte kabel s objímkou a našroubujte žárovku. Druhý konec můžete připojit na zástrčku do zásuvky nebo na předem připravený kabel přes svorky vedoucí ze stropu.

Zde je nutné mít i nějakou krytku svorkovnice a kabelu. Tuto složitější část práce týkající se elektřiny nechte na zkušeném odborníkovi, který vám vše bezpečně zapojí. Nejdůležitější viditelnou část, tedy výrobu stínidla včetně vyprázdnění láhve, určitě zvládnete na jedničku. Psali jsme také: Oživte si obývací pokoj. Stačí použít pár malých designových triků

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu