Stačí maličkost a led už se vám na schodišti nevytvoří

Exterier 12. února 2021 | 17:11 — Helena Malá
Mrazy svírají celé Česko, nouze není ani o sněhové přehánky, a tak se venku tvoří ledovka. Obzvláště nebezpečná jsou v zimě venkovní kluzká schodiště. Pokud i do vašeho domu několik schodů vede, měli byste na to myslet a udělat vše pro to, aby chůze po nich byla opět bezpečnější.
Další 4 fotografie v galerii
Zamrzlé schody hrozí nebezpečným pádem / Depositphotos

Spoléhat na to, že se držíte zábradlí, se moc nevyplácí. Ani taková opora totiž neposkytuje stoprocentní jistotu a pády na zamrzlém schodišti bývají nejen bolestivé, ale mnohdy mají i velmi těžké následky. Bezpečnost schodů v zimě proto není radno podceňovat. Poradíme vám několik tipů, jak na problém vyzrát.

Čpavek

Asi nejlevnější způsob, jak zabránit zamrzání schodiště, je pořídit si domů čpavek. V drogerii pořídíte čpavkovou vodu už za pár desítek korun, takže jde o položku, která vás rozhodně nezruinuje. A jak čpavek použít? Je to docela snadné. Pokaždé, když budete schody utírat, přidejte do kýble s vodou trochu čpavku. Schody pak nezamrznou.

Posypová sůl

Někdo využívá posypovou sůl. Má to ale několik slabin. V prvé řadě je posypová sůl účinná jen tehdy, když venkovní teploty neklesnou pod -10 °C. Podstatné také je, kdy přesně sůl použijete. Teplota, při které voda změní skupenství z kapalného na pevné, je 0 °C. Jestliže smícháte vodu se solí, teplota bodu mrazu se posune k nižším hodnotám. Sůl brání molekulám vody ve vytváření pevných ledových krystalů. To, jak hluboko se povede posunout bod mrazu, závisí na koncentraci soli v roztoku. Aby tento princip fungoval, musí se sůl mísit s tekutou vodou. Proto nemá valný smysl solit, pokud již na povrchu leží vrstva ledu. O tom, že sůl škodí citlivým psím tlapkám, ani nemluvě, takže pokud vlastníte čtyřnohého mazlíčka, sůl byste měli rovnou zavrhnout.

Písek, štěrk

Pokud jste údržbu schodiště zanedbali a máte co do činění s odolnou vrstvou ledu, můžete schody posypat pískem nebo štěrkem. Ani jeden z těchto materiálů sice nezabrání tvorbě ledu, ale snížíte kluzkost povrchu.

Lák z okurek

Zdá se to být neuvěřitelné, ale také lák z okurek vám může vytrhnout trn z paty. Pokud jej doma máte a trápí vás zledovatělé schody, neváhejte jej použít. Že to opravdu funguje, se přesvědčili i ve státě New Jersey. Když zde v roce 2011 čelili kvůli rozpočtové krizi nedostatku soli, úředníci přišli s kreativním nápadem: chodníky a silnice postřikovali lákem na okurky. Podle CBS News slaná zelená tekutina fungovala stejně účinně jako sůl, ale byla levnější. Byla také mnohem lepší pro životní prostředí, protože uvolňovala méně chloridů. O tom, že lák z okurek pomůže i při nachlazení nebo sportu, jsme psali zde.

Protiskluzové prostředky

Existuje mnoho přípravků, které kluzkost schodů snižují nebo zcela eliminují. Bohužel, rozmanité protiskluzové nátěry není možné aplikovat v zimě, ale až tehdy, když teploměr ukazuje minimálně 10 °C. Je však třeba dodat, že tyto protiskluzové systémy obvykle přestávají plně fungovat, když se na povrchu vytvoří námraza a silný nános sněhu.

Gumové rohože

Jednoduché řešení, jak zabezpečit schody při nízkých teplotách, je instalace schodových gumových rohoží. Ty se kotví na svislou hranu schodů přes speciální hřeben s pomocí hmoždinek a šroubů. Hřeben drží protiskluzovou rohož na schody na místě a navíc umožňuje nazdvihnout rohož a vymést sníh a nečistoty. Přes léto je rohože možné odmontovat.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu