Čištění nerezu. Jak se levně, efektivně a co nejšetrněji zbavit škrábanců a fleků

Tipy a inspirace 28. března 2021 | 08:42 — Marie Drahá
Varné desky, spotřebiče i kuchyňské náčiní. To všechno máme doma nejčastěji z nerezu. Z materiálu, který je cenově dostupný, zdravotně nezávadný a dobře poslouží desítky let. Bohužel vyžaduje častou údržbu. Víte, jak se o nerez správně postarat?
Další 3 fotografie v galerii
Nerez vyčistí speciální čisticí prostředky nebo domácí ingredience / Depositphotos

Na první pohled vypadá nerez dokonale. Nesnese však drátěnky, drsné houbičky ani abrazivní čistidla. Škrábanců, které byste mu tímto způsobili, byste se totiž už nikdy nezbavili. Přichytil se vám na hořáku zbytek jídla? Přemýšlíte, jak se zbavit mastnoty nebo připáleniny? Máme pro vás pár tipů, jak vyleštit nerez, aniž by přitom utrpěl vadu na kráse.

Sůl zbaví připáleniny, ale způsobuje fleky

Na obyčejnou údržbu nerezu si bohatě vystačíte s horkou mýdlovou vodou. Nejdříve povrch přetřete na mokro, ihned poté jej vytřete do sucha. Nejlepším způsobem, jak zachovat nerezu jeho původní krásu, je udržet jej bez špíny a v suchu.

Čas od času se však stane, že se podaří připálit v nerezovém hrnci jídlo. Bojíte se, že o své oblíbené nádobí přijdete? Nepropadejte panice a vezměte si na pomoc obyčejnou sůl. Nalijte do hrnce trochu vody, přiveďte ji k varu a přisypte sůl. Nechejte působit několik hodin, připálenina by měla jít snadno dolů. Podobným způsobem zafunguje také prášek do pečiva.

Sůl, která si poradí s černým dnem, však může způsobit na nerezu také barevné skvrny. Nejčastěji v případě, kdy zareaguje na kyselý pokrm nebo jídlo obsahující škrob. Jestli se chcete skvrnám od soli vyhnout, přisypávejte ji až do vroucí vody nebo rozpáleného tuku, kdy nestihne chemická reakce zapůsobit.

Funguje soda, citron i octový roztok

Nejúčinnějším, ale přitom šetrným bojovníkem proti skvrnám na nerezu, je jedlá soda. Stačí sodu smíchat s vodou, směs nanést na hadřík a krouživými pohyby leštit. Pomocí jedlé sody dostanete snadno dolů například skvrny od kávy nebo od čaje. Velmi dobře si však s fleky a zašlým nerezem poradí také citronová šťáva. Nechte ji na povrchu chvíli působit, poté vydrhněte a nakonec vytřete do sucha.

Mastnoty či otisků prstů vás nejlépe zbaví ocet. Vzhledem k tomu, že se jedná o kyselinu, je mnohem vhodnější jeho koncentrát. Jestli máte v kuchyni hodně povrchů z nerezu, mějte vždy po ruce rozprašovač s octovým roztokem. Nečistoty jím poprašte, utřete a znovu vytřete do sucha. Octová voda si jednoduše poradí také s namodralými skvrnami, které se často tvoří v hrnci v důsledku příliš vysoké teploty. Zlikviduje také vodní kámen. Dále čtěte: S octem se dá úspěšně čistit téměř všechno. Jsou ale povrchy, které může poškodit.

Největší problém představují hnědé fleky na nádobí, které způsobily plotýnky hořáků. Pokud stavíte menší kastroly na větší plotýnky, budete muset počítat s tím, že se skvrn s největší pravděpodobností nezbavíte.

Zářivý lesk díky obyčejnému oleji

Existuje také jednoduchý způsob, jak dopřát nerezu ztracený lesk. Hotové zázraky dokáže klasický minerální olej. Několik kapek naneste na bavlněný hadřík a pořádně vyleštěte, aby povrch nezůstal mastný. Spotřebiče, panely i varná deska budou doslova zářit novotou.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu