S octem se dá úspěšně čistit téměř všechno. Jsou ale povrchy, které může poškodit

Tipy a inspirace 15. března 2021 | 10:00 — Marie Drahá
S octem jsme si zvykli vytírat podlahy, leštit nábytek, zrcadla, dokonce i sanitární keramiku. Levný kuchyňský prostředek je kdykoliv po ruce a v domácnosti nahradí prakticky jakoukoliv chemii. Je ale třeba mít na paměti, že některé povrchy může ocet nevratně poškodit.
Další 4 fotografie v galerii
Univerzální čističe mohou být vůči některým materiálům agresivní / Depositphotos

Vedle jedlé sody, prášku do pečiva i citronu se stal ocet v domácnosti jedním z nejoblíbenějších čistidel. Umí skvěle dezinfikovat a kromě špíny si poradí také s plísní nebo vodním kamenem. Dřevu, které má řada lidí v interiéru zastoupeno ve velké míře, může naopak ublížit.

Ocet dokáže poškodit dřevo i kámen

Ocet obsahuje kyselinu, která je poměrně agresivní. Pokud jste si tedy zvykli umývat octovou vodou dřevěnou podlahu, dbejte na to, aby byl roztok hodně zředěný. Při pravidelném otírání může totiž kyselina narušit vrchní vrstvu laku a posléze i dřevo samotné.

Nevzhledné skvrny může ocet vytvořit také na kamenné podlaze. Ani kámen totiž zdaleka nevydrží všechno. Stejně tak se octu vyhněte v případě, že máte v kuchyni pracovní desku z žuly nebo mramoru. Tu se doporučuje vyčistit směsí soli a citronové šťávy a rychle smýt vodou.

Ocet dokáže vyčistit pračku i myčku na nádobí. Dejte si však pozor na to, abyste to s jeho frekvencí nepřehnali. Pokud spotřebič pořádně protáhnete octem jednou za měsíc, prokážete mu tím službu. Při každodenním použití se však může stát, že poničí gumové nebo plastové součásti pračky či myčky, což má velký vliv na životnost spotřebiče.

Žehlička ani televize by to nemusely přežít

Octem často nedoporučují čistit výrobci ani povrch žehličky. Ve většině případů se jedná o jemný materiál, který by mohla kyselina poškodit. Kuchyňský prostředek podle nich není vhodný ani na proplachování vnitřní části napařovačky. Podle babských rad ale může žehličce ublížit pouze silný koncentrát.

Octového roztoku se vyvarujte také v případě elektroniky. Přežít by to nemusela televizní obrazovka ani monitor počítače nebo mobilního telefonu. Lepším řešením jsou v tomto případě speciální ubrousky k čištění elektroniky, které se dají sehnat v každé drogerii.

Ocet a soda mohou vybuchnout

Velmi nebezpečná může být také kombinace octa s jedlou sodou. Přestože se jedná o univerzální směs, která si podle všeho poradí i se zašlou špínou, v uzavřené nádobě by mohla explodovat. Dále čtěte: Přírodní hnojivo ze spíže ocení pokojovky i rostliny na záhoně.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu