Existují tři způsoby, jak co nejlépe vyčistit zanesené okapy po zimě

Exterier 24. března 2021 | 07:56 — Marie Drahá
Okapy si žádají po zimě důkladnou očistu. Hromadí se v nich hlína, klacíky, mech, trus, můžeme v nich dokonce objevit ptačí hnízdo. Pokud nečistoty včas neodstraníme, můžeme si zadělat na pěkný malér. Jak si neoblíbenou činnost co nejvíce usnadnit?
Další 3 fotografie v galerii
Nečistoty v okapech tlejí a snadno je mohou ucpat / Depositphotos

Okapy je nutné čistit minimálně dvakrát do roka: před zimou a po zimě. Veškeré nečistoty totiž okapy ucpávají, což může vést k mnoha nepříjemnostem. Fleky na fasádě počínaje, zatopenou půdou konče.

Ruční práce trvá několik hodin

Ruční čištění je zdlouhavé, fyzicky náročné, zato nejlevnější. Vystačíte si s vysokým žebříkem, pracovními rukavicemi, smetáčkem či lopatkou, a také kbelíkem. Žebřík přistavíte k domu a pomocí náčiní nebo ručně veškerou špínu z okapu vymetete. Protože z jedné pozice zvládnete vyčistit pouze několik metrů, je nutné žebřík postupně posouvat podél domu. Bezpečnější je navíc jištění druhou osobou.

Rychlejším řešením je pořízení teleskopické tyče se speciálním nástavcem, který má na jednom konci škrabku a na druhém smetáček. Díky nim lze čistit okapy přímo ze země. Další výhodou je, že se s tyčí dostanete i do hůře přístupných míst. Pro kontrolu budete stejně muset na žebřík vylézt, ale na rozdíl od prvního způsobu čištění vám práce nezabere tolik času a úsilí. K některým tyčím lze dokonce připojit zahradní hadici na propláchnutí okapu.

Robot udělá práci za vás

Nejpohodlnější metodou čištění okapů je pořízení menšího robota. Vypadá jako maličký tank, který jen vložíte do okapu a on si díky gumové vrtuli s nečistotami hravě poradí. Podle výrobců dokáže vyčistit jakýkoliv typ okapu – vysoký i úzký, oblý i hranatý. Voděodolný robot na dálkové ovládání vyjde na několik tisíc korun, ale pokud jste nuceni čistit okapy vícekrát do roka, investice do něj se vyplatí. V důsledku vyjde levněji než pravidelná návštěva profesionálů. Dále čtěte: Se stříháním živého plotu začněte už nyní. Díky správné péči se stane ozdobou zahrady.

Nejlepší prevencí do budoucna je pořízení ochranných mřížek nebo sítěk. Jednoduše se upevní přes okap a veškeré větší nečistoty zachytí. Mřížky je vhodné instalovat také do svodů, aby špína neucpávala kovovou vpusť. Pokud uvažujete o výměně okapů, nejvíce odolné jsou okapy plechové poplastované, měděné a titanzinkové. Korozi naopak nejvíce podléhají okapy z pozinkovaného plechu.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu