Přizpůsobte sedačku vašim potřebám. Sedačku na míru si složíte jako skládačku

Interier 30. dubna 2021 | 13:00 — Klára Sanders
Pokud vás nebaví typické tvary sedaček, které jsou běžně k dostání, nebo potřebujete sedačku vměstnat do atypického prostoru, bude pro vás ideálním řešením sedačka na míru. Nejen, že si takovou sedačku sestavíte jako skládačku, ale můžete ji kdykoliv rozložit na jednotlivé kusy a přizpůsobit aktuálním potřebám.
Další 3 fotografie v galerii
Sedačku na míru si můžete vytvořit přesně podle vašich potřeb a možností / Pixabay

Nechat si udělat nábytek na míru je sice o něco dražší, ale tuto investici do budoucna jistě oceníte. A platí to i pro sedačku. Můžete  si ji nechat vyrobit přesně podle vašich představ. Může být velká i malá či mít trochu atypický tvar, může sloužit jen na občasné posezení u televize, ale klidně i na pohodlné vyvalování či dokonce přespání. Záleží jen na vás a vašich potřebách.

Nejdříve vše dobře promyslete

Jako u všeho i zde se ze všeho nejdříve vyplatí popřemýšlet, jak a komu vlastně má sedačka sloužit. Důležité jsou nejen vaše prostorové možnosti, ale třeba i počet lidí, kteří ji budou využívat. Roli hraje také to, zda máte doma děti nebo domácí mazlíčky. V takovém případě se vyplatí investovat do lepšího potahového materiálu. Existují dokonce sedačky s odnímatelným potahem, který pak lze vyprat v pračce, což je v případě přítomnosti dětí či domácích mazlíčků velmi praktické.

Funkce sedačky

Dříve sedací soupravy žádné extra funkce neměly, doba ale značně pokročila a byla by škoda nejrůznějších vymožeností nevyužít. Dnes si můžete pořídit kousek, který lze různě polohovat. Například předsunout sedáky či područky, zvednout opěrák nebo polohovat celý sedák. To vše zvýší komfort a vám se bude na vaší sedačce daleko lépe odpočívat. Pokud máte malý byt, určitě oceníte, když bude mít lůžková část úložný prostor.

Neméně podstatné jsou také rozměry, jako je výška sedáku, výška opěradla nebo typ sedáku. Je dobré si v obchodě toto vše na vlastní kůži vyzkoušet, abyste přesně věděli, co vám vyhovuje. Pokud jste menšího vzrůstu, neměli byste se na sedačce příliš moc předsunovat, abyste pohodlně dosáhli nohama na zem. Vysocí lidé by zase měli mít možnost si pohodlně opřít hlavu.

Ideální je, když na sedačce můžete mít opřená záda a zároveň dosáhnete nohama na zem. Co se týká výšky sedáku, obvykle ji můžete regulovat pomocí nožiček, ale jakmile si pořídíte příliš hlubokou sedačku, už s tím moc nenaděláte. Nanejvýš si můžete podložit záda polštáři, ale není to zcela optimální řešení. Vysocí lidé by zase měli pamatovat na možnost si pohodlně opřít hlavu. Ocení proto výklopné opěrky hlavy nebo podhlavník. Tyto detaily se možná zdají být maličkostmi, ale pro pohodlné posezení s přáteli, rodinou nebo u televize hrají velkou roli.

Materiál potahu

Jak už jsme naznačili v úvodu, je třeba se dobře zamyslet také nad potahovým materiálem. Nejčastěji lidé volí čalounickou látku, která skýtá mnoho barev a vzorů a dobře se udržuje. I mezi látkami jsou ale rozdíly. Volte takovou, která se nežmolkuje, je otěruvzdorná, drží barvu a je zkrátka kvalitní. Za takový potah si sice trochu připlatíte, ale později své investice rozhodně nebudete litovat.

Někdo před textilním potahem dává přednost kůži. Tento materiál je praktický hlavně v rodinách, kde jsou malé děti. Případné skvrny, které na nich malí caparti udělají, lze obvykle dobře odstranit mýdlovým roztokem. Pokud si ale pořídíte přírodní nelakovanou kůži, počítejte už s náročnější údržbou. Přírodní kůže je sice velmi jemná a příjemná na dotek, ale zároveň jde o trochu choulostivější materiál. Přírodní kůže snadno nasaje vlhkost a postupem času mění svůj odstín. Není to však závada, ale jejich přirozená vlastnost. Ne každému to ale vyhovuje. Psali jsme také: I do malého bytu si můžete vybrat pohodlnou sedačku

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu