Barevné spáry vypadají stylově. U výrazných kachlí vsaďte na kontrast

Koupelna 16. dubna 2021 | 10:30 — Marie Drahá
Zařizujete koupelnu a záměrně se vyhýbáte výrazným odstínům, které brzy vyjdou z módy nebo se mohou po několika letech okoukat? Oblíbených barev se vzdávat nemusíte. Kromě doplňků, jako jsou lahvičky na mýdla nebo ručníky, je můžete využít také na spáry.
Dalších 5 fotografií v galerii
Nápaditě vypadají barevné odstíny spár, ale také kontrasty / Depositphotos

Při vybavování koupelny si dáme obvykle nejvíce záležet na výběru dlažby a obkladů. Volba spár je přitom stejně důležitá. Jedná se o detail, který dokáže ovlivnit celkové vnímání plochy. Nevzhledná spárovačka může dokonce dojem z dekorativního obkladu zbytečně zkazit. Krom toho podléhají spáry vkusu majitelů a v neposlední řadě i módním trendům.

Výrazné odstíny jsou trendy

Za bývalého režimu se spárovalo výhradně tmavou cementovou hmotou, potom přišla do módy bílá. Dnes je možné vybírat z desítek různých odstínů, které se navíc dají vzájemně kombinovat. Odborníci vám dokážou namíchat přesně takový odstín, jaký si přejete. Někdo dává přednost harmonickému vzhledu tón v tónu, další se přiklání k barevným trendům. Právě koupelna je místností, kde mohou spáry zazářit.

Na podlahu, kam se snadno chytá špína, je nejlepší zvolit do spár odstíny šedé. Jakákoliv jiná spárovací hmota se totiž stejně časem posune směrem k šedé. Kreativnější nápady je pak lepší uplatnit na stěnách. Předem však počítejte s tím, že díky barevné spárovací hmotě se celý prostor vizuálně změní.

Červená je sexy, modrá působí romanticky

Barevná spárovačka se hodí k jednobarevným nebo méně nápaditým obkladům, které chtějí trochu oživit. Máte rádi červenou? Namísto obkladaček si pořiďte raději červenou spárovačku, kterou oživíte bílé kachle. Koupelna bude vypadat přesto sexy. Představu moře a vody umí vyvolat modrá. Kombinace béžového obkladu a modrých spár působí nečekaně teplým dojmem. Když ji vybavíte dřevěnými doplňky, bude působit dokonce romanticky.

Oranžová i žlutá nejlépe oživí šedou

Rádi byste oživili šedou? Vsaďte na oranžovou nebo žlutou. Obě barvy jsou pozitivní a koupelně dodají živý vzhled. Bílé nebo šedé plochy dokážou krásně rozsvítit. Na dekorování skleněné mozaiky i přírodního kamene se pak spíše než šedá hodí spárovačka s metalickým efektem. Zářivě bílou můžete naopak zvýraznit kachle v odstínech indigo, rubínově červená nebo smaragdově zelená. Bílá je stále nadčasová, ale počítejte s tím, že vyžaduje častější údržbu. Na pohled jednolité stěny pak dosáhnete tím, když spáry co nejvíce barevně přiblížíte obkladačkám.

Vhodná spárovací hmota do koupelny

V koupelně často bojujeme s vlhkostí, s čímž je třeba při výběru spárovací hmoty počítat. Vhodnou volbou jsou hydrofobní hmoty, které odpuzují vodu a díky tomu se méně špiní. Technologie, která je použita při její výrobě, navíc zabraňuje bujení plísní. Dále čtěte: Při rekonstrukci koupelny se lidé často dopouštějí několika přešlapů. Vyhněte se těmto chybám.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu