Jak si založit bylinkový záhon a kombinovat léčivky se zeleninou

Exterier 19. dubna 2021 | 13:05 — Marie Drahá
Bylinky výrazně vylepší chuť každého jídla. Dá se z nich vyrobit chutné pesto, léčivý čaj i aromatický olej. Jsou nenáročné na pěstování a dokáží zbavit zahradu nejrůznějších škůdců. Chybět by neměly na záhoně ani vám.
Další 4 fotografie v galerii
Bazalka patří mezi jednoletky a zasadit ji můžete poblíž rajčat / Depositphotos

Bylinky se dají pěstovat doma na parapetu, v truhlících, během letní sezony se jim však bude dařit také na záhoně, kde si jich můžete vysadit libovolné množství. Abyste je měli kdykoliv po ruce, uložte je do hlíny co nejblíž vchodu do domu, ideálně vždy více rostlin jednoho druhu pohromadě. Můžete je pak podle potřeby postupně otrhávat. Většině bylinek nejvíce vyhovuje polostín.

Pěstování ze semínek

Pokud chcete pěstovat bylinky od semínek, začít můžete už nyní v domácích podmínkách. Když rostlinky vyraší, jednoduše je v květnu přesunete do půdy. Sazeničky je však před výsadbou vhodné otužovat. Nejdříve je třeba v místnosti větrat, poté sazeničky postupně přenášet ven, aby si na venkovní podmínky dostatečně zvykly. Teplotní šok by totiž mohl léčivkám ublížit.

Kdy mohou bylinky do země

Zatímco petrželka se dala sázet do země už na konci února, pro většinu bylinek je nejlepším časem pro výsadbu duben či květen. Už v tomto období si můžete zasadit na zahrádku rozmarýn, mátu, meduňku, majoránku nebo oregano. S bazalkou nebo pažitkou raději počkejte až po třech zmrzlých mužích, kdy si můžete rovnou na záhon vysét také šalvěj, kopr či saturejku. Zbavuje nadýmání a polévkám dodá nezaměnitelnou chuť.

Trvalky vs. jednoletky

Trvalkám vyberte vhodné stálé místo, jednoletky (bazalka, majoránka, kopr, saturejka) se hodí spíš na okraj, protože jim budete muset příští rok najít místo jiné. Některé bylinky mají raději vlhčí půdu (pažitka, kopr, kerblík, máta, brutnák, měsíček), jiným svědčí spíš písčitá (saturejka, levandule, dobromysl, šalvěj). Libeček, petržel, bazalka, lichořeřišnice i meduňka potřebují k pěstování propustnou půdu bohatou na živiny. Nově vysazeným léčivkám prospěje dřevěný popel. Teplomilné bylinky pak ocení, když v jejich blízkosti rozložíte oblázky. Kamínky načerpají sluneční světlo a postupně jej uvolňují.

Bylinky v kombinaci se zeleninou

Bylinky, které jsou silně aromatické, dokážou velmi silně odhánět ze záhonu škůdce. Vzrostlé keříky pak vytvoří přirozenou bariéru proti plžům. Ideální je proto léčivky kombinovat také se zeleninou. Nejen na talíři si rozumí bazalka s rajčaty nebo okurky. K salátům si směle vysaďte levanduli nebo kerblík, k mrkvi zase majoránku. Tymián se snese naprosto se vším. Bylinky je třeba sklízet vždy před polednem, kdy obsahují nejvyšší procento esenciálních olejů. Dále čtěte: Venkovské zahrádky mají své kouzlo. Jsou okrasné, ale také jedlé a léčivé.

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu