Jak dětem doma vyrobit šetrné mýdlo či pěnu do koupele

Koupelna 26. dubna 2021 | 09:57 — Marie Drahá
Vanu plnou pěny milují i nejmenší děti. Přestože existuje řada přípravků, jak jim koupel zpříjemnit, je třeba být při nákupu obezřetný. Dětská pokožka je velmi jemná a některé chemické přípravky by jí mohly ublížit. Hledáte přírodní alternativu? Zkuste dětem vyrobit kosmetiku vlastní.
Další 4 fotografie v galerii
Při výrobě kosmetiky můžete s dětmi strávit příjemné odpoledne / Depositphotos

Řada přípravků nabízená v drogeriích sice prošla přísnými testy, které berou ohled na citlivou dětskou kůži, přesto může obsahovat nevhodné parabeny nebo konzervanty. Vyrobit si vlastní kosmetiku není přitom nijak složité, v porovnání s kupovanými výrobky navíc nemusí vyjít ani příliš draho.

Pěna do koupele

Rozhodli jste se dětem vyrobit vlastní pěnu do koupele? Pro vanu plnou bublinek budete potřebovat především tekuté mýdlo nebo mýdlový základ z přírodních složek. Šest polévkových lžic smíchejte se dvěma lžícemi rostlinného glycerinu, který hydratuje pokožku. K této směsi přimíchejte čtyři lžíce měsíčkového (heřmánkového) oleje, který je účinným pomocníkem proti kožním potížím.

Kvůli správnému pěnění a vůni přidejte dvě lžíce cukru a deset kapek esenciálního oleje. Dětem nejvíc prospěje mandarinka, růžové dřevo nebo heřmánek. Domácí pěnu do koupele je třeba nechat uležet v uzavíratelné nádobě 24 hodin. Postačí dvě lžíce do každé koupele. Při správném skladování vydrží pěna až tři měsíce.

Šumivé bomby

Jedlá soda (200 g), kyselina citronová (100 g), olivový olej (2 čajové lžičky). Šumivky do koupele lze vyrobit pouze ze tří ingrediencí, které najdete doma ve spíži. Vše promíchejte v míse a pro lepší efekt přidejte trochu potravinářského barviva a deset kapek libovolného vonného olejíčku. Vyzkoušet můžete vanilku, mátu nebo pomeranč.

Ke vzniklé směsi sedmkrát stříkněte vodu z rozprašovače a jakmile směs drží pohromadě, naplňte jí tvořítka na led nebo čokoládové pralinky. Směs pevně stlačujte dovnitř pomocí malé lžičky. Pokud plánujete šumivky do koupele darovat, nezapomeňte do formiček před směsí nasypat pár cukrových hvězdiček nebo jiných motivů. Skvěle vypadají například bomby ve tvaru srdíčka. Dále čtěte: Domácí čističe zbaví toaletu rzi i močového kamene. Levně a bez chemie.

Domácí mýdlo

Hlavními ingrediencemi pro výrobu domácího mýdla jsou glycerinová mýdlová hmota, barva určená pro gely, mýdla a vosky a speciální aroma, kterým může být libovolný esenciální olej. Mýdlovou hmotu je třeba rozehřát ve vodní lázni na 60 až 80 stupňů Celsia, k ní přidat několik kapek oleje a trochu barviva. Směs míchejte špachtlí a až se ingredience spojí, nalijte ji do do formiček. Nechte mírně vychladnout a poté vyklopte. Můžete si vyrobit mýdlo libovolného tvaru a do něj zatavit bylinky, mušle i dětské postavičky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu